Zavod za uveljavljanje pravic avtorjev, izvajalcev in producentov avdiovizualnih del Slovenije - Zavod AIPA je organizacija, katere glavni cilj in dejavnost sta kolektivno uveljavljanje in zaščita pravic avtorjev, izvajalcev in filmskih producentov avdiovizualnih del.

Zavod AIPA je 11. 10. 2010 postal kolektivna organizacija. Tega dne ji je Urad za intelektualno lastnino po več let trajajočem postopku pridobivanja izdal dovoljenje za kolektivno upravljanje pravic:

  • Soavtorjev avdiovizualnih del
  • Izvajalcev, katerih izvedbe so uporabljene v avdiovizualnih delih
  • Filmskih producentov

Če ste kot avtor, izvajalec ali producent sodelovali pri nastajanju avdiovizualnih del, lahko uveljavljate svoje pravice, ki izhajajo iz uporabe avdiovizualnega dela. Vabimo vas, da izpolnite obrazce (Pooblastila in Prijava AV del), s katerimi lahko imetniki pravic na avdiovizualnih delih ta s prijavo zaščitite.

Zakaj se včlaniti?

Ste filmski ali televizijski avtor, igralec? DA
Vaša dela predvajajo in ponavljajo? DA
Ali vaša dela kopirajo in presnemavajo? DA
Vaša dela svojim naročnikom posredujejo kabelski operaterji? DA
In spletni ponudniki TV programov? DA
Ste kdaj za to dobili avtorski honorar oziroma nadomestilo? NE!

 

Če ste imeli kdaj občutek, da so bile vaše pravice prikrajšane, ste imeli popolnoma prav. Žal sami ne moremo uveljavljati vseh avtorskih pravic. Zato je zdaj tukaj AIPA. Če boste prijavili svoja dela,  boste zavarovali svoje pravice in za vsako predvajanje svojih del boste dobili honorar oziroma nadomestilo, ki vam pripada po Zakonu o avtorski in sorodnih pravicah. Gre za vaš denar in vaše pravice. AIPA bo z vašim sodelovanjem bistveno lažje izvajala svoje naloge, ki jih je dobila z zaupanjem številnih filmskih avtorjev in dovoljenjem Urada za intelektualno lastnino RS. Sodelujmo!

Zadnje objave

Božično-novoletna poslanica
Datum objave: 24.12.2015

Dragi avtorji, producenti in izvajalci!

Ko se z nepričakovano naglico bliža novoletno praznovanje, si morda celo v sproščenem trenutku ali pa kar delovno mimogrede voščimo vse najboljše v prihajajočem letu. Bolj tiho in pri sebi pa se ozremo tudi nazaj, v minulo leto. Groza, kako hitro je minilo! Koliko lanskih superlativnih voščil se je zares uresničilo? Kako srečno in uspešno je bilo zares?

Tudi AIPA ima svoje letne želje in načrte. Tudi letos nismo uresničili vseh. Toda, če si ne bi zastavljali komaj dosegljivih ciljev, ne bi bili danes tu, kjer smo. Morda res na pol poti, pa vendarle na dobri poti!

AIPA je poslala Božičku nekaj zelo preprostih želja: da bi nas v prihodnjem letu spremljalo čim več strpnosti in iskrene volje za sodelovanje. Pred nami so tudi v letu 2016 zanimivi izzivi in predvsem obetavne priložnosti, da bodo z novo zakonsko ureditvijo avtorske pravice avdiovizualnih ustvarjalcev dobile pravično prenovo.

Čaka nas torej delo in sodelovanje, predvsem z vami, spoštovani avtorji, producenti, izvajalci.

Srečno!

Celotna objava
 
AIPA postala polnopravna članica SAA
Datum objave: 19.11.2015

AIPA se vse bolj uveljavlja kot pomemben partner tudi v tujini. To sta pokazala konferenci EuroFIA in SCAPR na Bledu in v Ljubljani minuli teden, včeraj pa se je zgodila še ena prelomnica v delovanju AIPA: postali smo polnopravni člani organizacije SAA – Združenja avdiovizualnih avtorjev. V Bruslju je včeraj zvečer potekala slovesnost ob 5. obletnici tega združenja, na katerega je bila posebej povabljena tudi AIPA. Pred tem pa so člani SAA na seji skupščine sprejeli AIPA medse in tako smo tudi Slovenci postali del družine, ki skozi delovanje 29 članic iz 19 držav zastopa interese več kot 120.000 avtorjev avdiovizualnih del. Skupaj kolektivne organizacije, združene v SAA, v imenu avtorjev zberemo skoraj pol milijarde evrov letno.

SAA je bila (tako kot AIPA) ustanovljena pred petimi leti. Cilj je bil pod eno streho združiti kolektivne organizacije, ki uveljavljajo pravice avtorjev avdiovizualnih del. SAA je v tem relativno kratkem času postala nepogrešljiv sogovornik zlasti evropskim inštitucijam. Te so se v preteklosti sprememb na področju avtorske pravice nemalokrat lotevale predvsem s fokusom na glasbo, specifika avdiovizualnega področja pa jim je bila neznana, kar je bila seveda posledica mnogo daljše tradicije kolektivnega uveljavljanja glasbenih pravic (za uveljavljanje avdiovizualnih smo dobili ustrezno evropsko zakonodajno podlago šele v devetdesetih). Čeprav glasbeni in avdiovizualni sektor temeljita na avtorskem ustvarjanju, delujeta povsem različno. Zato avdiovizualno področje potrebuje svojo zakonsko in podzakonsko regulacijo, avtomatično prenašanje vzorcev s področja glasbe ni zadostno oziroma se sploh ne obnese.

Celotna objava
 
AIPA in mednarodni dogodki
Datum objave: 16.11.2015

AIPA je minuli teden gostila srečanji dveh mednarodnih organizacij: v Ljubljani je v četrtek, 12. 11. 2015, potekala regionalna konferenca krovnega svetovnega združenja SCAPR, na Bledu, dan pozneje, pa redni letni kongres EuroFIA. SCAPR (Societies' Council for the Collective Management of Performers' Rights) vsako leto v regiji organizira srečanja, dogodka pa se udeležijo kolegi iz kolektivnih organizacij s področja Zahodnega Balkana (Srbije, Črne gore, Kosova, Albanije, Bosne in Hercegovine te…

Celotna objava
 
Vseevropska peticija za pravičen internet do izvajalcev
Datum objave: 12.11.2015

V prvi polovici leta 2015 se je v spletu pretočila več kot milijarda pesmi, filmov in televizijskih serij; številke so se v primerjavi z letom 2014 več kot podvojile. Čeprav priljubljenost in vrednost Spotify, Netflix, iTunes in drugih zakonitih storitev prenašanja vsebin na zahtevo narašča, izvajalci še vedno ne dobimo pravičnega deleža za uporabo svojih posnetih izvedb. Štiri mednarodne organizacije, ki zastopajo več kot pol milijona evropskih izvajalcev (AEPO-ARTIS, EuroFIA, FIM in IAO), so s…

Celotna objava
 

Nazaj na vrh