Tiskovna konferenca Zavoda AIPA, 8. junij 2011

Datum objave: 10.06.2011

Zavod AIPA, ki pod eno streho združuje večino slovenskih avtorjev, izvajalcev in producentov avdiovizualnih del, je predstavil novo brošuro, s katero želi pod svoje okrilje povabiti tudi ostale domače ustvarjalce ter zagotoviti zaščito njihovih pravic.

Slovenija je bila do nedavnega ena redkih držav, ki je imela področje zaščite avdiovizualnih pravice neurejeno. Po večletnih prizadevanjih, trdem delu, organizacijskih premikih in odpiranju mentalnih poti je Zavod AIPA oktobra leta 2010 doživel prelomnico - dodelitev dovoljenja za kolektivno upravljanje pravic producentov, avtorjev in izvajalcev na avdiovizualni delih.
Združila so se vsa slovenska stanovska združenja s področja filmske umetnosti, podpora pa je prišla tudi iz tujih kolektivnih organizacij ter stanovskih združenj, kot so FERA, SCAPR in AEPO-ARTIS. Med člani Zavoda so največja imena slovenske kinematografije, najpomembnejše produkcijske hiše in najvidnejši igralci.
Zavod AIPA na področju administracije pravic tesno sodeluje z Zavodom IPF, ki ima bogate izkušnje in mednarodni ugled na področju kolektivnega uveljavljanja in upravljanja pravic.

V Zavodu načrtujemo, da bomo letos zbrali 2,5 milijona evrov nadomestil. Ta sredstva bodo transparentno in pravično razdeljena med imetnike pravic. Za gledalce - naročnike kabelskih storitev - izvajanje dovoljenja s strani Zavoda AIPA ne bo podražilo položnic. Zavezanci za plačilo so namreč že do sedaj plačevali nadomestila različnim drugim institucijam. Delitev zbranih nadomestil bo opravljena v skladu z zakonodajo in internimi akti Zavoda AIPA, ki so objavljeni na spletni strani www.aipa.si.
Do nadomestil iz naslova uporabe avtorskih del so upravičeni vsi, ki so tako ali drugače soustvarili vsaj eno avdiovizualno delo, pri čemur so lahko sodelovali kot soavtorji, izvajalci ali filmski producenti; tako člani, kakor tudi nečlani Zavoda AIPA, ustrezne podatke za izplačilo pa imetniki pravic podajo v pooblastilu.

Zavod AIPA je bil nedavno sprejet v svetovno združenje za zaščito pravic izvajalcev SCAPR, v
prihodnjih mesecih pa bo postal tudi član ostalih svetovnih združenj s področja zaščite avtorskih pravic, kot so CISAC, AEPO ARTIS, SAA itd. Za domače ustvarjalce to pomeni, da bodo prek sklenjenih mednarodnih sporazumov hitreje prišli do svojih nadomestil v tujini.

Fotografije z novinarske konference, na kateri so govorili (z leve):
Gregor Štibernik - direktor Zavoda AIPA,
Metod Pevec - predsednik Sveta Zavoda AIPA,
Jožko Rutar - predsednik Strokovnega sveta Zavoda AIPA.

TK_110608_GMJ_01

TK_110608_GMJ_02TK_110608_GMJ_03TK_110608_GMJ_04TK_110608_GMJ_05TK_110608_GMJ_06

Foto: Borut Krajnc
Arhiv: Zavod AIPA

Nazaj na vrh