Zavod AIPA postal član svetovnega združenja za zaščito izvajalcev SCAPR

Datum objave: 05.06.2011

Slovenski ustvarjalci hitreje do svojega namestila v tujini

Zavod AIPA postal član svetovnega združenja za zaščito izvajalcev SCAPR

Zavod AIPA, ki pod eno streho združuje večino slovenskih avtorjev, izvajalcev in producentov, je bil na letni skupščini svetovnega združenja za zaščito izvajalcev SCAPR sprejet v omenjeno združenje. Za domače ustvarjalce to pomeni, da bodo preko sklenjenih mednarodnih sporazumov hitreje prišli do svojih nadomestil v tujini.

Konec preteklega tedna se je v Washingtonu, DC končala letna skupščina Združenja SCAPR na kateri so člani v svoje vrste sprejeli tudi slovenski Zavod AIPA. Direktor Zavoda AIPA Gregor Štibernik je ob tem izrazil zadovoljstvo in poudaril, da članstvo v svetovnih organizacijah pomeni predvsem priznanje kolektivni organizaciji, da dosega splošne standarde poslovanja. Kriteriji za sprejem so namreč zahtevni, saj je potrebno izpolniti vrsto zahtev, vezanih predvsem na mednarodno zakonodajo. Pri tem dodaja, da je članstvo pomembno tudi zato, ker se s članstvom skozi formalne in uradne, še bolj pa neformalne in neuradne stike z vodstvom SCAPR ter člani, prične intenzivna izmenjava informacij.

Za domače ustvarjalce to pomeni, da bodo preko sklenjenih mednarodnih sporazumov hitreje prišli do nadomestil, zbranih v njihovem imenu in za njihov račun v tujini.

Zavod AIPA bo sicer v prihodnjih mesecih postal član tudi ostalih svetovnih združenj s področja zaščite avtorskih pravic, kot so CISAC, AEPO ARTIS, SAA itd.

O Zavodu AIPA: Zavod za uveljavljanje pravic avtorjev, izvajalcev in producentov avdiovizualnih del Slovenije ali s kratico AIPA je začel s svojim delovanjem oktobra 2010. Med člani Zavoda AIPA najdemo tudi največja imena slovenske kinematografije, najpomembnejše produkcijske hiše in najvidnejše igralce. Zavoda AIPA in njegovo angažiranost podpira najširši krog slovenskih reprezentativnih organizacij, stanovska združenja, režiserji, scenaristi, igralci, producenti in tudi uporabniki - kabelski operaterji.

O SCAPR: Svetovno združenje za zaščito pravic izvajalcev SCAPR (ang: Societies' Council for the Collective Management of Performers' Rights) združuje 44 rednih in 6 pridruženih kolektivnih organizacij za zaščito izvajalcev. Poleg ameriških in angleških, prihajajo članice SCAPR tudi iz Japonske, Argentine, Nemčije, Francije, Slovaške, Hrvaške in drugih držav. Organizacije za zaščito pravic ustvarjalcev so se začele povezovati že leta 1986, leta 2001 pa so v Oslu tudi formalno ustanovile SCAPR. Poleg Zavoda AIPA je član SCAPR tudi Zavod IPF, ki v Sloveniji skrbi za kolektivno uveljavljanje in zaščito pravic izvajalcev in proizvajalcev fonogramov.

Nazaj na vrh