Filmski festival Liffe odpira svoja vrata

Datum objave: 10.11.2011

Danes svoja vrata odpira filmski festival Liffe, ki bo potekal vse do 20. novembra. Ogledali si boste lahko 114 filmov, od tega 12 kratkih. V programskem sklopu Perspektive, uradnem tekmovalnem sklopu mladih režiserjev za nagrado vodomec, si boste lahko ogledali film režiserja Nejca Gazvode, Izlet. Film je bil nagrajen že na Festivalu slovenskega filma v Portorožu.
Festival je sicer razdeljen na dvanajst programskih sklopov, med katerimi velja največje zanimanja za filme uvrščene v Predpremiere. V Predpremierah, kamor so uvrščeni filmski vrhunci, odkupljeni za predvajanje po Sloveniji, si boste lahko med drugim ogledali film Pisma sv. Nikolaju, režiserja Mitje Okorna, Koža, v kateri živim, Pedra Almodovarja, Polnoč v Parizu, Woodyja Allena, Fant s kolesom, bratov Dardenne in Melanholijo Larsa von Trierja. V filmu Policist je mednarodni debi igralke Katarine Čas.
Poleg tega velja med drugim omeniti še grozljivko Quentina Dupieuxa v sklopu Ekstravaganca. V sekciji Posvečeno bo 'carte blanche' zdaj že znameniti avstrijsko-nemški kritiški skupni Ferronijeva brigada (The Ferroni Brigade), ki je pripravila programski sklop, posvečen klasičnemu finskemu filmu štiridesetih in petdesetih let. Med ostalimi programskimi sklopi omenimo le nekatere: Kralji in kraljice, dela prepoznavnih in nagrajevanih mojstrov sodobnega filma; Panorama svetovnega filma, s festivalskimi favoriti s petih celin; Fokus, "vroča" nacionalna kinematografija mladega grškega filma; Retrospektive, fenomen t. i. meta-filma: dela, ki se ukvarjajo sama s sabo, posvečeno, Davidu Cronenbergu: zgodnja dela; Kino-integral, pregled španske šole filmske avantgarde; Kinobalon, za gledalce od 7. do 14. leta; in Svet na kratko, tekmovalni program kratkih filmov. V spremljevalnem programu bodo tudi letos pogovori s festivalskimi gosti in filmskimi ustvarjalci.

Več o izbiri filmov pa si lahko preberete na spletni strani festivala: http://www.liffe.si

Festival bo potekal na različnih krajih, in sicer: v Cankarjevem domu, Kinodvoru, Kinu Komuna, Kinu Šiška, Slovenski kinoteki in deloma v mariborskem Koloseju.

Nazaj na vrh