Hitrejša izmenjava podatkov in nadomestil avtorjev

Datum objave: 27.02.2012

Zavod AIPA postal član evropske krovne organizacije izvajalcev AEPO-ARTIS

Zavod AIPA, ki pod eno streho združuje večino slovenskih producentov, avtorjev in izvajalcev avdiovizualnih del, je postal član evropske krovne organizacije izvajalcev AEPO-ARTIS, kar prinaša mnoge prednosti predvsem pri izmenjavi ključnih informacij, ki se dotikajo zakonodaje. Članstvo v AEPO-ARTIS je za Zavod AIPA tudi pomembno dokazilo, da posluje po vseh veljavnih in priznanih mednarodnih merilih in standardih. Prva delitev nadomestil avtorjem je v načrtu že pomladi. 

Direktor Zavoda AIPA Gregor Štibernik je ob sprejemu v AEPO-ARTIS poudaril, da članstvo v tej organizaciji prinaša mnoge prednosti predvsem pri izmenjavi ključnih informacij, ki se dotikajo zakonodaje, kar je v trenutnih razmerah zelo pomembno. Kot primer navaja sprejemanje sporazuma ACTA, ki je v zadnjih tednih tudi pri nas dvignil ogromno prahu. Zadeva je sicer v tem trenutku v mirovanju, kar pa ne pomeni, da problemov s pretokom zaščitenih vsebin ni več. In ravno ACTA je zgleden primer, zakaj je članstvo Zavoda AIPA v mednarodnih organizacijah izjemnega pomena.

Članstvo v AEPO-ARTIS prinaša tudi priznanje Zavodu AIPA, da je kot kolektivna organizacija zadostil vsem veljavnim in priznanim mednarodnim merilom in standardom. Poleg tega pa bomo s sestrskimi organizacijami v prihodnje še hitreje izmenjavali podatke, s tem pa tudi nadomestila avtorjem. Zavod AIPA bo v prihodnjih mesecih postal član tudi ostalih svetovnih združenj s področja zaščite avtorskih pravic, kot so CISAC, SAA itd. 

Sicer pa bomo v Zavodu AIPA v teh dneh zagnali portal, ki bo imetnikom pravic omogočal pregled registriranih del in prijavljanje le-teh prek spleta. Prvo delitev nadomestil načrtujemo za pomlad. Letos sicer nameravamo izvesti plačila v treh korakih, saj izkušnje iz druge kolektivne organizacije namreč kažejo, da tak način delitve spodbudi imetnike pravic k doslednejši registraciji del, kar posledično pomeni kvalitetnejše izvedena delitev.

O AEPO-ARTIS:
AEPO-ARTIS (eng. Association of European Performers' Organisations), s sedežem v Bruslju, je evropska krovna organizacija izvajalcev, ki zdaj skupaj z Zavodom AIPA združuje 31 kolektivnih organizacij iz 23 evropskih držav. Med omenjenimi člani je izmed slovenskih kolektivnih organizacij tudi že Zavod IPF, ki pokriva pravice izvajalcev in proizvajalcev fonogramov. Organizacija AEPO-ARTIS je nastala novembra 2004 z združitvijo organizacij AEPO in ARTIS. Organizacija skupaj zastopa interese okoli 350 tisoč izvajalcev. 

Nazaj na vrh