Z mladimi o avtorskem pravu

Datum objave: 01.10.2012

Zavod AIPA je v petek 28. 9. 2012 okviru spremljevalnega programa 15. Filmskega festivala Slovenije, v Portorožu, pripravil predavanje o avtorskih in sorodnih pravicah na avdiovizualnem področju z izkušenim pravnim strokovnjakom Borutom Bernikom Bogatajem. Predavanja so se v veliki večini udeležili mladi ustvarjalci, ki so dobili tudi konkretne odgovore na svoja vprašanja s področja avtorskega prava.

Borut Bernik Bogataj je mladim ustvarjalcem predstavil področje avtorskega prava, direktor Zavoda AIPA Gregor Štibernik pa ga je dopolnil z različnimi primeri iz prakse. Ustvarjalci so tako med drugim izvedeli, da se sodelavci pri ustvarjanju avdiovizualnega dela delijo med soavtorje (režiser, scenarist…), avtorje prispevkov (animator, avtor glasbe, montažer…), izvajalce (igralci, plesalci..) in producente. Zavod AIPA kljub več letnemu naporu še vedno ni prejela dovoljenja za zbiranje nadomestil za avtorje prispevkov, kljub temu, da je njihov prispevek pri nekaterih delih precej pomemben. V tem trenutku sicer poteka javna razprava Zakona o avtorski in sorodnih pravicah, pri čemer sta oba strokovnjaka poudarila, da gredo napori v smer, da zakon postane bolj življenjski.

V drugem delu predavanja pa so ustvarjalci predstavili svoje konkretne težave pri ustvarjanju svojih del, sogovornika pa sta jima poskušala čim bolj konkretno odgovoriti, oziroma jim posredovati načelne umeritve, kako težavo rešiti. Slovenski ustvarjalci se tako med drugim srečujejo s težavami, kot so, kako dobiti pravico za uporabo pesmi svetovno znanega glasbenika v svojem filmu, ali je smotrno, da naročniku televizijskega oglasa prodajo vse pravice…..

Nazaj na vrh