Predsednik sveta Zavoda AIPA, Metod Pevec prejel nagrado Prešernovega sklada

Datum objave: 12.02.2013

Režiser Metod Pevec je za scenarij in režijo dokumentarnega filma Aleksandrinke prejel nagrado Prešernovega sklada, ki je najvišje priznanje Republike Slovenije za dosežke na področju umetnosti. Dokumentarni film Aleksandrinke prikazuje usode žensk iz Vipavske doline, ki so se v obdobju od druge polovice 19. stoletja pa vse do druge svetovne vojne zaradi revščine in fašistične asimilacijske politike izseljevale v Egipt. Primorke so v Egiptu opravljale delo varušk, dojilj, spremljevalk, kuharic, sobaric ali hišnih pomočnic.

Metod Pevec je ob prejemu nagrade dejal: »Za Aleksandrinke sem dobil veliko nagrad, nazadnje še nagrado Prešernovega sklada. Seveda sem vesel. Vendar bi bil hkrati pripravljen vse nagrade zamenjati za eno samo čvrsto zagotovilo, da bomo slovenski filmski ustvarjalci sploh še delali. Trenutno kaže slabo. Predsednik vlade mi je z visokimi besedami čestital, na kulturni praznik pa iz Bruslja grobo popljuval slovenski film, tudi minister pristojen za kulturo mi je čestital, vendar je že dan prej na vladi »požegnal« ukrep, ki bo izrazito škodoval slovenskemu filmu. Ministrstvo za finance mojstrsko zavlačuje izplačila. In tako dalje!«

Aleksandrinke so bile namreč pred letom dni izbrane v program mednarodne konference Input (International Public Television), kot ena izmed 60 najboljših oddaj, ki so jih lani predvajale javne televizije po svetu. Pred tem so na 23. tržaškem filmskem festivalu prejele nagrado za najboljši dokumentarni film.

Film Aleksandrinke so nastale v koprodukciji med produkcijsko hišo Emotionfilm in RTV Slovenija. Več o samem dokumentarnem filmu si lahko preberete na www.emotionfilm.si/filmi/aleksandrinke/.

 

Nazaj na vrh