Z mladimi ustvarjalci o avtorskem pravu

Datum objave: 13.09.2013

Zavod AIPA je danes v okviru spremljevalnega programa 16. Festivala slovenskega filma, v Portorožu, že drugič zapored pripravil predavanje o avtorski in sorodnih pravicah na avdiovizualnem področju z izkušenim pravnim strokovnjakom Borutom Bernikom Bogatajem. Predavanja so se v veliki večini udeležili mladi ustvarjalci, ki so bili med drugim seznanjeni z izzivi prenosa materialnih pravic za svoja dela.

Borut Bernik Bogataj je sicer mladim ustvarjalcem predstavil področje avtorskega prava, direktor Zavoda AIPA Gregor Štibernik pa ga je dopolnil z različnimi primeri iz prakse. Ustvarjalci so bili tako naprej seznanjeni z osnovnimi pojmi avtorskega prava. V nadaljevanju so bili ustvarjalci seznanjeni, kako je potrebno urediti različne pravice pri različnih vrstah avdiovizualnih (AV) del, kot so film, reklame, videospoti itd. Bernik Bogataj je namreč ustvarjalcem dal nasvet, naj na naročnika AV dela prenesejo zgolj tiste pravice, ki so nujne, da AV delo lahko ustvarijo. Ostale pravice naj ustvarjalci ohranijo, saj jim le to v prihodnje omogoča, da bodo ob morebitnem uspehu njihovega dela, za to prejeli tudi primerno plačilo.

V drugem delu predavanja pa so ustvarjalci predstavili svoje konkretne težave pri ustvarjanju svojih del, sogovornika pa sta jima poskušala čim bolj konkretno odgovoriti, oziroma jim posredovati načelne umeritve, kako težavo rešiti. Tako je mlade ustvarjalce med drugim zanimalo, kako naj se dogovorijo za prodajo pravic, katere pravice prodati različnim naročnikom in podobno.

Nazaj na vrh