Zavod AIPA začel delavnice o avtorskem pravu

Datum objave: 08.11.2013

Zavod AIPA je danes v okviru družbeno odgovornega projekta o avtorskih pravicah, v ljubljanskem Pionirskem domu - Centru za kulturo mladih pripravil predavanje o avtorski in sorodnih pravicah na avdiovizualnem področju. Izkušeni pravni strokovnjak Borut Bernik Bogataj je udeležence predavanja, med katerimi so bili večinoma učitelji in sodelavci Pionirskega seznanil z izzivi avtorskih pravic za svoja dela in dela otrok.

Predavatelj je udeležence seznanil z osnovnimi pojmi avtorskega prava, v nadaljevanju pa predstavil področje avtorskega prava in jih dopolnil z različnimi primeri iz prakse. Poleg tega so bili udeleženci seznanjeni tudi z najpogostejšimi kršitvami avtorskega prava ter se pogovarjali o tem, kaj je z avtorskim delom zaposlenega javnega uslužbenca v javnem zavodu na področju kulture, ki ga opravi v zvezi z delom. Udeleženci delavnice so skozi risanje in petje spoznali, ali so otroške fotografije/risbe/slike avtorsko delo in ali so avtorsko delo gradiva, ki jih pedagogi pripravijo za delo z otroki. Ali je ideja avtorsko delo in še posebej kaj pomeni, da idejo realizira nekdo drug?

V drugem delu predavanja so udeleženci skozi igro kupovali in prodajali avtorske pravice in tako spoznavali materialne in sorodne pravice. V tretjem delu pa so udeleženci predstavili konkretne težave pri svojem delu, sogovornik pa jim je poskušal čim bolj konkretno odgovoriti, oziroma jim posredovati načelne umeritve, kako težavo rešiti. Tako je udeležence med drugim zanimalo, kako naj se dogovorijo za prodajo otroških risb in slik, kako organizirati dobrodelne razstave in dražbe le teh…

Delavnica je bila prva izmed štirih delavnic, ki jo bo Zavod AIPA opravil v šolskem letu 2013/2014.

Nazaj na vrh