Generalna skupščina FERA

Datum objave: 04.06.2015

GENERALNA SKUPŠČINA FERA
12.–14. 6. 2015
Ljubljana–Bled

Združenje evropskih filmskih režiserjev (FERA) je krovna mednarodna organizacija, ustanovljena 1980, katere glavni namen je skrb za strokovne, umetniške, ustvarjalne in ekonomske pravice režiserjev, ki so bistveni del kulturno raznolike AV ustvarjalnosti v Evropi in po svetu. Povezuje strokovne zveze in društva iz enaintridesetih evropskih držav – člana sta tudi Društvo slovenskih režiserjev (DSR) in AIPA.
Med najbolj aktualnimi aktivnostmi FERA je poziv  EU komisiji in parlamentu (skupaj s SAA in FSE), kako v 7 korakih znova postaviti avtorje v središče kulture in avtorskih pravic, in generalna skupščina, katere organizacijo je zaupala prav DSR in AIPA.

Gre za veliko čast in priznanje, morda povezana tudi z zelo dobro pripravljeno in obiskano delavnico FERA o kolektivnem upravljanju avtorske pravice Kaj režiserji pričakujejo od kolektivnih organizacij, ki je gostila najvidnejše evropske strokovnjake s področja avtorske in sorodnih pravic, namenjena pa je bila prikazu dobrih praks in izmenjavi izkušenj na tem področju ter seznanitvi z izzivi, ki jih prinašajo novi mediji in vsebine na AV področju v luči nove evropske direktive o kolektivnem upravljanju avtorske in sorodnih pravic. Avdiovizualni posnetek z delavnice si lahko pogledate tukaj.

Nazaj na vrh