Predsednica Skupščine izvajalcev Zavoda AIPA Alenka Pirjevec praznuje 70 let

Datum objave: 06.07.2015

V teh dneh je svoj 70. rojstni dan obeležila igralka in animatorka lutk ter predsednica Skupščine izvajalcev Zavoda AIPA Alenka Pirjevec.

V Lutkovnem gledališču Ljubljana (LGL) se je kot igralka in animatorka lutk zaposlila leta 1975, med letoma 1987 in 1989 je tam opravljala tudi delo umetniške vodje. Poleg tega je zelo dejavna še v Združenju dramskih umetnikov Slovenije (ZDUS), ki ga je vodila dva mandata, med letoma 2004 in 2012, zdaj pa je podpredsednica. V Zavodu AIPA je vse od njegove ustanovitve predsednica Skupščine izvajalcev.
Alenka Pirjevec je leta 2002 na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo magistrirala z delom Nevidni prostor med igralcem in lutko. Za svoje delo je prejela več nagrad, med drugim je edina slovenska igralka in animatorka lutk, ki je bila nagrajena na Festivalu monodrame in pantomime v Zemunu. Že v času študija in bivanja v Beogradu se je spopadla tudi s prevajanjem. Med drugim je v srbščino prevedla roman Petra Božiča Na robu zemlje, pozneje pa je prevajala tudi iz srbščine v slovenščino.
Trenutno načrtuje dva projekta, katerih realizacijo si še posebej močno želi - eden je snovanje uprizoritve po srbski narodni pesmi, ki jo je priredil Ivo Svetina, drugi pa lutkovna predstava za otroke na temo istospolne usmerjenosti po predlogi slovenskega avtorja, čigar imena še ne želi razkriti.

Sodelavke in sodelavci ter člani svetov Zavoda AIPA ji ob njenem jubileju iskreno čestitamo in ji želimo še mnogo zdravja, sreče in ustvarjalne energije.

Daljši prispevek ob njenem jubileju lahko preberete na spletni strani MMC.

Nazaj na vrh