Praznuj(e)mo!

Datum objave: 12.10.2015

PRAZNUJ(E)MO!

TOREK, 12. OKTOBER 2010. Z avtom sem se vračal s službene poti. (Pre)zgodnji jesenski večer, relacija Brnik - Ljubljana, dež in potem telefonski klic. Borut, odvetnik, s katerim že dolgo sodelujeva. Ob koncu delovnika imava navado pokomentirati aktualne zadeve. Tokrat pa nepričakovano v resnici dolgo pričakovana in še bolj čakana NOVICA! Imetniki pravic na avdiovizualnih delih, združeni v AIPA, so po desetletju nepregledne in neustrezne 'začasne' ureditve ter po treh letih mučnega prebijanja skozi labirint nenehnih zahtev po dopolnitvah aktov končno dobili dovoljenje!

NEKATERI NISO VERJELI. Nekateri so dvomili. Nekateri so celo aktivno rušili AIPA. Razlogi, bolje rečeno, motivi so bili največkrat povezani z mikavno željo po nadaljevanju dotedanje prakse. Celo dobronamerni so nejeverno skomigali z rameni, češ, da interesno in »karakterno« tako različne skupine, kot so filmski avtorji, producenti in igralci, ne bodo za isto mizo in pod isto streho zdržale niti eno leto.

NA SREČO SO SE VSI MOTILI! Napovedi so bile napačne, dvom neutemeljen, odločitev za neodvisno in skupno organizacijo, v kateri so združeni vsi akterji avdiovizualnega ustvarjanja, pa se je izkazala za pravilno. Zadnji ponesrečeni poskus prevzema pa je tudi s sodno prakso potrdil, da je kolektivna organizacija združenje, v katerem ni in ne sme biti prostora za svojevoljne odločitve posameznikov mimo volje članov.

PET LET JE MINILO, kot bi trenil. Kot da je Borut poklical pred mesecem ali dvema. Pa vendar, celoten sistem kolektivnega uveljavljanja avtorskih pravic na avdiovizualnem področju je bilo potrebno vzpostaviti dobesedno iz nič oziroma iz ničesar. Proces je bil še bolj zahteven, ker od začasnega nosilca dovoljenja (SAZAS) tudi nismo mogli pričakovati ničesar, še najmanj pa kakšno korektno primopredajo posla. Vzpostavili smo sistem registracije imetnikov pravic  in njihovih del, oblikovali baze domače in tuje produkcije, zastavili proces sledenju uporabe, podpisali sporazum z uporabniki …Predvsem pa smo končno začeli izplačevati nadomestila avtorjem, producentom in izvajalcem, za katere ste bili dolgo prikrajšani. 

VSTOPILI SMO V MEDNARODNE POVEZAVE, postali smo prepoznani in priznani člani evropskih asociacij na tem področju. AIPA s pooblastili in z mednarodnimi sporazumi ščiti več sto tisoč upravičencev na več kot milijon avdiovizualnih delih.

GREMO NAPREJ. Ob obletnici se sicer spodobi ozreti nazaj, vendar se hkrati že osredotočamo na naslednjo petletko, ki prinaša nove naloge in nove izzive. Že zdaj aktivno sodelujemo pri pripravi dveh izjemno pomembnih zakonov. Prvi je popolnoma novi ZKUASP (o kolektivnem uveljavljanju), drugi prinaša spremembe ZASP. Cilj AIPA je jasen: s spremembami zakonodaje moramo vam, imetnikom pravic na avdiovizualnih delih, zagotoviti vsaj take pravice, kot jih uživajo vaši kolegi na glasbenem in knjižnem področju. Pravna diskriminacija istovrstnih imetnikov pravic je za nas nedopustna.

O MANJŠI SLOVESTNOSTI, ki jo bo ob svojem malem, a pomembnem jubileju pripravila AIPA, vas bomo kmalu obvestili. Veseli bomo, če se nam boste pridružili in z nami nazdravili prihodnjemu obdobju.

Gregor Štibernik, direktor AIPA

Nazaj na vrh