Prikaz nasprotnih dejstev: "Zavod IPF navija za Acto in za milijone"

Datum objave: 20.07.2012

V Slovenskih novicah je bil v torek, 17.07.2012 objavljen članek z zgornjim naslovom, kjer avtor Zavodu Aipa očita, da je bil ustanovljen v »sumljivih okoliščinah« in, da smo dovoljenje za pobiranje avtorskih pravic prejeli »na podlagi nezakonitega postopka.« Avtor članka sicer ne navede nobenega argumenta oziroma dokaza za svojo trditev, vendar pa so o omenjenih navedbah že odločala sodišča in obe zavrgli kot neutemeljeni.

Okrožno sodišče v Ljubljani je s sodbo iz dne 11. Junija 2012 kot neutemeljeno zavrnilo tožbo, v kateri so  Tomaž Grubar, Zoran Predin, Matjaž Brumen, Jani Golob in Robert Pešut zahtevali ugotovitev ničnosti statuta Zavoda AIPA. Sodišče je s tem potrdilo, da je bil Zavod AIPA ustanovljen transparentno in skladno z zakonom.
Vrhovno  sodišče pa je presojalo tudi o zakonitosti dovoljenja Zavoda Aipa, katero je izpodbijalo Združenje Sazas in 26. januarja 2012 razsodilo v prid Zavoda Aipa in potrdilo, da je bila pridobitev dovoljenja prav tako zakonita in transparentna.

Ravno zaradi omenjenih sodb se čudimo, od kje navedbe o »sumljivih okoliščinah« in »nezakonitih postopkih,« saj so jih kot neutemeljene zavrgli najvišji sodni organi. So pa državni organi (Urad za varstvo konkurence, Urad RS za intelektualno lastnino in Tržni inšpektorat) medtem že večkrat ugotovili, da je Združenje Sazas na drugi strani, delil nadomestila na netransparenten način, opravljal nedovoljene dejavnosti in kršil konkurenčno pravo.

Gregor Štibernik
Zavod AIPA, direktor

Nazaj na vrh