Oktobrske novice

Datum objave: 16.10.2023

EVROPSKE INSTITUCIJE

Evropski parlament o aktu o svobodi medijev, evropski kreativci podpirajo akt in zahtevajo varovalke

Evropski parlament:  Evropski poslanci so v začetku oktobra na plenarnem zasedanju podprli predlog akta o svobodi medijev in poudarili pomen neodvisnega novinarstva za zaščito demokracije. Parlament je z veliko večino sprejel tudi izhodišče za pogajanja o aktu o svobodi medijev. Ta med drugim predvideva, da morajo države članice zagotavljati pluralnost medijev ter ščititi njihovo neodvisnost pred različnimi interesi. Velikim spletnim platformam pa preprečuje poseganje v medije. Več o tem tukaj.

Politico: Podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova ima visoka pričakovanja o aktu o svobodi medijev. Kot je dejala, bi se lahko iz novih pravil, ki jih predvideva akt, marsikaj koristnega naučili tako "arogantna" Francija kot tudi Madžarska, ki jo vodi premier Viktor Orban. Več o tem tukaj.

Advanced Television: Evropske avdiovizualne in kulturne organizacije so pozdravile dopolnila, ki jih je Evropski parlament sprejel glede 20. člena predloga akta o svobodi medijev. Dopolnila naj bi preprečila, da bi se ta člen uporabljal za oslabitev ambicioznih kulturnih politik, ki jih določajo države članice za spodbujanje ustvarjanja evropske avdiovizualne produkcije. Dopolnila predvidevajo zavezanost EU pri ohranjanje različnih varovalk na področju varovanja avtorskih del, ki jih morajo upoštevati spletne platforme. Več o tem tukaj.

INDUSTRIJA

EU podpira evropske filme

Evropska komisija: Na 71. mednarodnem filmskem festivalu v San Sebastianu, ki je potekal od 22. do 30. septembra 2023, je bilo med nagrajenci devet filmov, ki jih je podprla EU. Skupno so omenjeni filmi dobili 11 nagrad.

Nagradili so filme Kalak (najboljša kinematografija in posebna nagrada žirije) Puan (najboljši scenarij, najboljša glavna vloga), Sultana's Dream" (nagrada Irizar Basque Film), The Castle (nagrada Horizontes), I'm Captain (nagrada občinstva mesta Donostia/San Sebastian), The Pot au Feu (nagrada za najboljši film Culinary Zinema), 20.000 Species of Bees (nagrada Sebastiane 2023), Creature (nagrada Dunia Ayaso) in Gabi: Between Ages 8 and 13 (nagrada za posebno omembo; Sebastiane 2023).

Na omenjenem festivalu je potekala tudi okrogla miza, na kateri so govorili predvsem o pomenu močnih lokalnih evropskih vsebin. Več o temi tukaj.

Cineuropa: Svet Evrope, v okviru katerega deluje sklad za podpiranje koprodukcije, distribucije in prikazovanja evropskih igranih in dokumentarnih filmov Eurimages, uvaja nov triletni pilotski program za podporo visokokakovostnim mednarodnim koprodukcijskim serijam. Cilj je okrepiti neodvisne producente in spodbujati nove projekte.

V ta namen se je povezalo 13 držav, program pa predvideva dva razpisa, in sicer enega za projekte in drugega za partnerske sodelovanje. Program predvideva subvencije v višini med 250.000 in 500.000 evrov za zadnjo fazo financiranja koprodukcijskih serij. Subvencija je namenjena koprodukcijam med neodvisnimi producenti, ob tem pa spodbuja sodelovanje z javnimi televizijami oz. streaming platformami.

Razpis je že odprt, rok za oddajo prijav za leto 2023 je 31. oktober. Dodatni razpisi bodo potekali tudi v letu 2024 in 2025. Več o temi tukaj.

Cineuropa: Prvi filmski festival Golden Orange, ki bi moral potekati v turškem mestu Antalya, je odpovedan, in sicer zaradi političnega pritiska in cenzure. Ta odločitev je posledica izbora dokumentarnega filma Decree (Uredba) Nejle Demirci, ki se osredotoča na žrtve čistk v turških državnih institucijah po neuspelem vojaškem udaru leta 2016. Film pripoveduje zgodbo zdravnika in učitelja, ki sta zaradi teh vladnih ukrepov izgubila službo. Odpoved festivala je bila posledica kontroverze okoli tega filma, predvsem pa pritiskov politike, da se ta film izloči iz programa. Več o temi tukaj.

Igralci v ZDA upajo na dogovor s studii

Hollywood Reporter: Ameriški igralci so potem, ko so scenaristi s filmskimi studii sklenili dogovor, še bolj samozavestni in motivirani. Kot je dejal predstavnik igralcev Ernie Hudson, so pogajanja zahtevna, predvsem zaradi "postavljanja studiev", vendar upa, da so to že prerasli in so zdaj pripravljeni na dogovor. Več o temi tukaj.

Direktorica SFC v upravnem odboru EFAD

EFAD: Zveza direktorjev evropskih filmskih agencij (EFAD) ima nov upravni odbor, v katerem bo v prihodnjih treh letih sedela tudi direktorica Slovenskega filmskega centra Nataša Bučar. Več o temi tukaj.

Ustvarjalci zahtevajo ureditev področja umetne inteligence

Fera: Organizacije, ki zastopajo več 100.000 avtorjev, izvajalcev in drugih ustvarjalcev in umetnikov so v odprtem pismu pozvale odločevalce, da imajo pri sprejemanju zakonodaje o umetni inteligenci v mislih tudi ustvarjalce. Kot so zapisali, zaradi hitrega širjenja generativne umetne inteligence delijo skrb mnogih. Ta rast je slabo nadzorovana in nima zadostnih varovalk glede uporabe del in uporabe osebnih podatkov ustvarjalcev. Več o temi tukaj.

Velika Britanija ustanavlja institucijo za preprečevanje ustrahovanja in nadlegovanja

Hollywood Reporter: Združeno kraljestvo je ustanovilo neodvisno institucijo, ki bo obravnavala ustrahovanja in nadlegovanja v ustvarjalnih industrijah. Odločitvi so botrovala poročila o tem, da je igralec Russell Brand spolno nadlegoval štiri ženske. Več o temi tukaj.

PRAVNE ZADEVE

Nadaljuje se pravni boj z upravljalci sistemov umetne inteligence

Kluwer Copyright Blog: Komentar o tem, da je bila pred kratkim vložena še ena tožba zoper družbo Google na zveznem sodišču ZDA, in sicer zaradi domnevne kršitve avtorskih pravic in pravic do varovanja podatkov pri usposabljanju orodij za umetno inteligenco. Gre za orodja Bard, Imagen, MusicLM, Duet AI in Gemini. Več o temi tukaj.

Torrentfreak: Številni avtorji oz. tožniki so odgovorili na zahtevo OpenAI, da umaknejo tožbe za kršitev avtorskih pravic. Podjetje OpenAI je navedlo, da so uporabljali dela avtorjev "v poštenih namenih", kar naj bi jih oprostilo obveznosti do ustvarjalcev del. Vendar avtorji menijo, da je argument OpenAI "napačno usmerjen". Več o temi tukaj.

Pravna praksa v EU

IP Kitten: Komentar o tem, da je splošno sodišče EU odločilo, da so družba Valve, ki je operater znane spletne igralne platforme Steam, in založniki z geoblokiranjem videoiger kršili Pogodbo o delovanju EU. Več o temi tukaj.

Kluwer Copyright Blog: Blog je objavil povzetek dogajanja na področju avtorskih pravic v EU med julijem in septembrom. Več o temi tukaj.

ČLANSKI KOTIČEK SAA

Izbor zanimivih novic s spletnih strani evropskih kolektivnih organizacij, med katerimi je tudi novica AIPA z naslovom Na srečanju z generalnim direktorjem Svetovne organizacije za intelektualno lastnino. Več o temi tukaj.

NAPOVED DOGODKOV

Unesco pripravlja posvet z naslovom Filmski sektor v ospredju: Razprava o umetni inteligenci v avdiovizualni industriji. Posvet, ki ga bo možno spremljati tudi prek spleta, bo 19. oktobra med 15. in 17. uro. Več o temi tukaj.

[ {image : "/media/uploads/animation/72nTb3FJr3G7C.jpg", title : "Polsestra;Režija: Damjan Kozole;Vertigo (2019)" }, {image : "/media/uploads/animation/IcCMwWabbDDF9.jpg", title : "A ti mene vidiš?;Režija: Jan Cvitkovič;Zavod Solsticij (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/aF3ZJBnTLCEq5XH.jpg", title : "Septembrska klasa;Režija: Igor Šterk;A.A.C. Productions (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/7RMyTbu7gjT.jpg", title : "Beli bojevnik v črni obleki;Režija: Maja Weiss;Bela film (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/Dkl6TTjNIMYJb.jpg", title : "Iskre v času;Režija: Jurij Gruden;Senca Studio (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/CDIYMZmwKn.jpg", title : "Orkester;Režija: Matevž Luzar;Gustav Film (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/MLr5935I2Cwh.jpg", title : "Prasica, slabšaln izraz za žensko;Režija: Tijana Zinajić;December (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/2HMTZwXpJHqd.jpg", title : "Spacapufi;Režija: Jaka Ivanc;Strup produkcija (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/k1adCnn3PHaO.jpg", title : "Jaz sem Frenk;Režija: Metod Pevec;Vertigo (2018)" }, {image : "/media/uploads/animation/8RlFNuWJflATX.jpg", title : "LGBT_SLO_1984;Režija: Boris Petkovič;Zavod Kineki (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/xpqzvvLR9Oku.jpg", title : "Zgodovina ljubezni;Režija: Sonja Prosenc;Monoo (2018)" }, {image : "/media/uploads/animation/srBBcMxyri.jpg", title : "Žica;Režija: Tiha Gudac;OFF World/URGH! (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/D6Da8_YOtQmFP.jpg", title : "Inventura;Režija: Darko Sinko;December (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/1oIrrLJYgJSckX.jpg", title : "Zastoj;Režija: Vinko Moderndörfer;Forum Ljubljana (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/uxJrm9pWck.jpg", title : "Verschwinden / Izginjanje;Režija: Andrina Mračnikar;Vertigo (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/qW_vixhBTuLKJ.jpg", title : "Nekoč so bili ljudje (2021);Režija: Goran Vojnović;Arsmedia (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/RSlwCIYpgC.jpg", title : "Jezdeca;Režija: Dominik Mencej;Staragara (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/s22spefONAhEjuW.jpg", title : "Kapa;Režija: Slobodan Maksimović;Senca Studio (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/kKPlQ2lSPX.jpg", title : "Vesolje med nami;Režija: Rahela Jagrič Pirc;Arsmedia (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/z_QO4GQn5F.jpg", title : "Legenda o zlatorogu;Režija: Lea Vučko;Octopics (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/2byxsgm50sn5oV0.jpg", title : "Tako se je končalo poletje;Režija: Matjaž Ivanišin;Staragara (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/HW2NqBQGAZfRi.jpg", title : "Odpuščanje;Režija: Marija Zidar;Vertigo (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/5nNIF95NJEvL.jpg", title : "Ne pozabi dihati;Režija: Martin Turk;Bela film (2019)" }, ]