Odbor JURI podprl ustvarjalce

Datum objave: 20.06.2018

Združenje evropskih filmskih režiserjev (FERA), Združenje evropskih scenaristov (FSE) in Svetovno združenje avdiovizualnih avtorjev (SAA) pozdravljajo podporo Odbora Evropskega parlamenta za pravne zadeve (JURI) dopolnilu k 14.a členu Direktive EU o avtorskih pravicah, ki postavlja temelje za pravično in proporcionalno nadomestilo za avdiovizualne ustvarjalce. Člani odbora so sprejeli dopolnilo, ki državam članicam EU nalaga, da ustvarjalcem zagotovijo pravično in proporcionalno nadomestilo, tudi za uporabo njihovih del na spletu. Odbor z dopolnilom tudi prvič priznava, da pravično nadomestilo ne more biti zagotovljeno le na podlagi pogodbe s producentom, ampak mora biti zagotovljeno s kombinacijo mehanizmov, od zakonsko določenih mehanizmov nadomestil do kolektivnih pogodb, predvsem pa na podlagi sporazumov o kolektivnem upravljanju.

Vse tri organizacije, s katerimi AIPA tesno sodeluje, se posebej zahvaljujejo poročevalcu odbora Alexu Vossu, ki je prisluhnil argumentom stroke in tudi drugih evropskih poslancev. Tu gre predvsem za člane Odborov Evropskega parlamenta za industrijo (ITRE) in kulturo (CULT), ki so s sprejetjem dopolnil že podprli ustvarjalce. V FERA, FSE in SAA ocenjujejo, da je podpora dopolnilu "korak v pravo smer" za pravičnejšo obravnavo avdiovizualnih ustvarjalcev, predvsem na področju pravičnih nadomestil pri uporabi njihovih del na spletu.

"Zahvaljujemo se Evropskemu parlamentu, ki je slišal poziv avdiovizualnih avtorjev, da se zaščiti njihova pravica do nadomestila. Zdaj pričakujemo od Evropskega sveta in Evropske komisije, da prisluhneta evropskim avdiovizualnim avtorjem in Evropskemu parlamentu in uzakonita to bistveno načelo pravičnega in sorazmernega nadomestila za uporabo avtorskih del na platformah videa na zahtevo. Na tej podlagi gremo lahko še dlje," je poudarila izvršna direktorica SAA Cécile Despringre.

Izvršna direktorica FERA, Pauline Durand-Vialle, je dejala, da živimo v letu 2018, zato je čas za prilagoditev avtorskih pravic digitalni dobi. Na to prilagoditev ne moremo čakati še desetletje, je poudarila. Brez pravičnega in proporcionalnega nadomestila za uporabo del na spletu avtorji ne bodo imeli sredstev za ohranitev svojega profesionalnega dela, s tem pa se bo zmanjšala evropska kulturna raznolikost.

"Poleg okrepitve členov 14 do 16, ki so zelo pomembni za avtorje, odločitev Odbora kaže tudi na kakšen način se spoprijeti z izzivom pravičnega nadomestila v digitalnem okolju. Gre za pozitiven primer izmenjave mnenj, ki bi ga lahko uporabili na vseh področjih za izboljšanje položaja avtorjev," pa pravi izvršni direktor FSE David Kavanagh.

FERA, FSE in SAA upajo, da bo prihajajoči trialog med Evropskim parlamentom, Evropskim svetom in Evropsko komisijo potrdil odločitev Odbora JURI. Da bi zaključili ta proces in zagotovili pravično obravnavo avdiovizualnih avtorjev v digitalnem okolju, pozivajo Parlament, Svet in Komisijo, da na zakonodajni ravni okrepijo pravice avtorjev, predvsem na področju pravičnega nadomestila pri uporabi del na spletu.

Tem pozivom se seveda pridružuje tudi AIPA, ki bi si ob tem želela tudi večjo vlogo slovenske države na tem področju. Zaščita avtorjev in ustvarjanje dobrih pogojev za njihovo nadaljnje ustvarjanje je za majhne države še toliko pomembnejše, saj gre za jezikovno, kadrovsko in finančno zelo omejen prostor. Slovenija bi lahko na področju boja za pravice avtorjev naredila več, s tem pa postala tudi primer dobre prakse v celotni EU. Potrebna je le politična volja, ki so jo pa poslanci Evropskega parlamenta pokazali.

[ {image : "/media/uploads/animation/k1adCnn3PHaO.jpg", title : "Jaz sem Frenk;Režija: Metod Pevec;Vertigo (2018)" }, {image : "/media/uploads/animation/2byxsgm50sn5oV0.jpg", title : "Tako se je končalo poletje;Režija: Matjaž Ivanišin;Staragara (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/MLr5935I2Cwh.jpg", title : "Prasica, slabšaln izraz za žensko;Režija: Tijana Zinajić;December (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/HW2NqBQGAZfRi.jpg", title : "Odpuščanje;Režija: Marija Zidar;Vertigo (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/IcCMwWabbDDF9.jpg", title : "A ti mene vidiš?;Režija: Jan Cvitkovič;Zavod Solsticij (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/RSlwCIYpgC.jpg", title : "Jezdeca;Režija: Dominik Mencej;Staragara (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/1oIrrLJYgJSckX.jpg", title : "Zastoj;Režija: Vinko Moderndörfer;Forum Ljubljana (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/8RlFNuWJflATX.jpg", title : "LGBT_SLO_1984;Režija: Boris Petkovič;Zavod Kineki (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/kKPlQ2lSPX.jpg", title : "Vesolje med nami;Režija: Rahela Jagrič Pirc;Arsmedia (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/72nTb3FJr3G7C.jpg", title : "Polsestra;Režija: Damjan Kozole;Vertigo (2019)" }, {image : "/media/uploads/animation/aF3ZJBnTLCEq5XH.jpg", title : "Septembrska klasa;Režija: Igor Šterk;A.A.C. Productions (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/D6Da8_YOtQmFP.jpg", title : "Inventura;Režija: Darko Sinko;December (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/5nNIF95NJEvL.jpg", title : "Ne pozabi dihati;Režija: Martin Turk;Bela film (2019)" }, {image : "/media/uploads/animation/CDIYMZmwKn.jpg", title : "Orkester;Režija: Matevž Luzar;Gustav Film (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/Dkl6TTjNIMYJb.jpg", title : "Iskre v času;Režija: Jurij Gruden;Senca Studio (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/uxJrm9pWck.jpg", title : "Verschwinden / Izginjanje;Režija: Andrina Mračnikar;Vertigo (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/z_QO4GQn5F.jpg", title : "Legenda o zlatorogu;Režija: Lea Vučko;Octopics (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/7RMyTbu7gjT.jpg", title : "Beli bojevnik v črni obleki;Režija: Maja Weiss;Bela film (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/2HMTZwXpJHqd.jpg", title : "Spacapufi;Režija: Jaka Ivanc;Strup produkcija (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/srBBcMxyri.jpg", title : "Žica;Režija: Tiha Gudac;OFF World/URGH! (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/qW_vixhBTuLKJ.jpg", title : "Nekoč so bili ljudje (2021);Režija: Goran Vojnović;Arsmedia (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/xpqzvvLR9Oku.jpg", title : "Zgodovina ljubezni;Režija: Sonja Prosenc;Monoo (2018)" }, {image : "/media/uploads/animation/s22spefONAhEjuW.jpg", title : "Kapa;Režija: Slobodan Maksimović;Senca Studio (2022)" }, ]