Evropski parlament znova podprl teritorialno ekskluzivnost

Datum objave: 19.12.2023

Poslanci Evropskega parlamenta so pred dnevi v okviru obravnave poročila o izvajanju uredbe o geografskem blokiranju na enotnem digitalnem trgu ugotovili, da je treba nekatere dele uredbe prenoviti, predvsem tiste, ki govorijo o čezmejni prodaji blaga. So pa poslanci z dopolnili preprečili, da bi se uredba, ki je bila sprejeta pred petimi leti, razširila s prepovedjo geografskega blokiranja na avdiovizualni sektor. Na glasovanje v Evropskem parlamentu so se pozitivno odzvali že v številnih evropskih združenjih in organizacijah, pozdravljamo pa ga tudi v AIPA.

Odprava geografskega blokiranja bi povzročila veliko škodo

Evropski parlament je namreč sprejel dopolnila k predlogu spremembe uredbe, in sicer, da se ohrani določba o teritorialni ekskluzivnosti licenciranja avdiovizualnih del. Kot so poudarili poslanci, bi razširitev pravil o odpravi geografskega blokiranja na evropski avdiovizualni sektor povzročila precejšen izpad prihodka, ogrozila naložbe v nove vsebine, zmanjšala kulturno raznolikost in zmanjšala kroženje del. To bi na koncu privedlo do višjih cen za evropske potrošnike, kar se ne sme zgoditi. Zato so poslanci sprejeli nekaj dopolnil, s katerimi želijo preprečiti omenjene negativne učinke, so sporočili iz Evropskega parlamenta.

Evropska avdiovizualna industrija izpostavlja pomen obstoječe zakonodaje

Poslanci so z dopolnili tako prikimali evropskemu kulturno-kreativnem sektorju, ki opozarja na negativne posledice razširitve prepovedi geografskega blokiranja na evropski avdiovizualni sektor. Pred zasedanjem Evropskega parlamenta je namreč več kot 600 predstavnikov industrije, tudi AIPA, pozvalo k ohranitvi teritorialne ekskluzivnosti. Več o tem tukaj.

Poslanci pozivajo k večji dostopnosti do vsebin

Kljub pozitivnem razpletu za evropsko avdiovizualno industrijo pa jo je Evropski parlament pozval k izboljšanju dostopnosti do vsebin za evropske potrošnike. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, se bo moral sektor na tem področju modernizirati. Glede morebitne odprave teritorialne ekskluzivnosti v prihodnosti, pa v parlamentu poudarjajo, da je najprej potrebno dobiti dodatne ocene potencialnega vpliva na avdiovizualni sektor. Prav tako je potreba upoštevati realen časovni okvir, v katerem bi se lahko avdiovizualni sektor prilagodil in še naprej zagotavljal ohranjanje kulturne raznolikosti in kakovosti vsebin.

Tudi AIPA pozdravlja odločitev parlamenta

Na glasovanje v Evropskem parlamentu so se pozitivno odzvali že v številnih evropskih združenjih in organizacijah, pozdravljamo pa ga tudi v AIPA. Kot smo že poudarili, podpiramo napore vseh, ki želijo omogočiti, da bi evropska avdiovizualna industrija, s tem tudi slovenska, še bolje in več ustvarjala. "Vsakršno ustvarjanje negotovosti glede vzdržnosti financiranja razvoja in ustvarjanja vsebin je slabo, saj onemogoča uveljavljanje stabilnih poslovnih modelov in komercialno svobodo pri licenciranju. To ne prinaša le škode evropski kulturni raznolikosti, temveč tudi onemogoča rast panoge, na koncu pa tudi možnost izbire evropskih potrošnikov," poudarja direktor AIPA Gregor Štibernik.

Ob tem Štibernik ocenjuje, da bo morala "svojo nalogo" opraviti tudi industrija in se prilagoditi hitri digitalizaciji, k čemur je pozval tudi Evropski parlament: »Vendar je za to potreben čas, poleg tega je treba najprej urediti enaka pravila igre za vse, ki delujejo v panogi. Tu govorimo o pravičnih nadomestilih za vse evropske avdiovizualne ustvarjalce in tudi o obdavčenju spletnih platform ter njihovi participaciji pri ustvarjanju evropskih del na ravni celotne EU,« je ocenil.

Foto: Aurore BELOT za Evropski parlament
[ {image : "/media/uploads/animation/72nTb3FJr3G7C.jpg", title : "Polsestra;Režija: Damjan Kozole;Vertigo (2019)" }, {image : "/media/uploads/animation/k1adCnn3PHaO.jpg", title : "Jaz sem Frenk;Režija: Metod Pevec;Vertigo (2018)" }, {image : "/media/uploads/animation/srBBcMxyri.jpg", title : "Žica;Režija: Tiha Gudac;OFF World/URGH! (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/z_QO4GQn5F.jpg", title : "Legenda o zlatorogu;Režija: Lea Vučko;Octopics (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/IcCMwWabbDDF9.jpg", title : "A ti mene vidiš?;Režija: Jan Cvitkovič;Zavod Solsticij (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/7RMyTbu7gjT.jpg", title : "Beli bojevnik v črni obleki;Režija: Maja Weiss;Bela film (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/1oIrrLJYgJSckX.jpg", title : "Zastoj;Režija: Vinko Moderndörfer;Forum Ljubljana (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/2HMTZwXpJHqd.jpg", title : "Spacapufi;Režija: Jaka Ivanc;Strup produkcija (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/MLr5935I2Cwh.jpg", title : "Prasica, slabšaln izraz za žensko;Režija: Tijana Zinajić;December (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/HW2NqBQGAZfRi.jpg", title : "Odpuščanje;Režija: Marija Zidar;Vertigo (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/5nNIF95NJEvL.jpg", title : "Ne pozabi dihati;Režija: Martin Turk;Bela film (2019)" }, {image : "/media/uploads/animation/D6Da8_YOtQmFP.jpg", title : "Inventura;Režija: Darko Sinko;December (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/qW_vixhBTuLKJ.jpg", title : "Nekoč so bili ljudje (2021);Režija: Goran Vojnović;Arsmedia (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/kKPlQ2lSPX.jpg", title : "Vesolje med nami;Režija: Rahela Jagrič Pirc;Arsmedia (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/8RlFNuWJflATX.jpg", title : "LGBT_SLO_1984;Režija: Boris Petkovič;Zavod Kineki (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/aF3ZJBnTLCEq5XH.jpg", title : "Septembrska klasa;Režija: Igor Šterk;A.A.C. Productions (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/2byxsgm50sn5oV0.jpg", title : "Tako se je končalo poletje;Režija: Matjaž Ivanišin;Staragara (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/RSlwCIYpgC.jpg", title : "Jezdeca;Režija: Dominik Mencej;Staragara (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/Dkl6TTjNIMYJb.jpg", title : "Iskre v času;Režija: Jurij Gruden;Senca Studio (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/CDIYMZmwKn.jpg", title : "Orkester;Režija: Matevž Luzar;Gustav Film (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/s22spefONAhEjuW.jpg", title : "Kapa;Režija: Slobodan Maksimović;Senca Studio (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/uxJrm9pWck.jpg", title : "Verschwinden / Izginjanje;Režija: Andrina Mračnikar;Vertigo (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/xpqzvvLR9Oku.jpg", title : "Zgodovina ljubezni;Režija: Sonja Prosenc;Monoo (2018)" }, ]