Peticija za pomoč evropskim izvajalcem

Datum objave: 16.04.2020

Evropski izvajalci in njihove kolektivne organizacije so se združili v skupnem pozivu hrvaškemu premieru Andreju Plenkoviću - kot predstavniku države, ki trenutno trenutno predseduje Evropskemu svetu - da EU zaradi pandemije novega koronavirusa pomaga evropskim izvajalcem.

V peticiji, ki so jo pripravile kolektivne organizacije iz 14 držav, doslej pa jo je podpisalo skoraj 14.000 evropskih izvajalcev, so Plenkovića opozorili na težke razmere, v katere so zaradi izbruha pandemije zašli evropski kreativci. Pripravljalci peticije, med drugimi tudi član nadzornega odbora AIPA Ludvik Bagari, so ob tem pozdravili iniciativo EU za pomoč evropskemu gospodarstvu v času koronakrize, ki med drugim predvideva pomoč za manjša podjetja. "Gre za dobro rešitev in upamo, da bomo lahko tudi igralci vključeni v shemo pomoči ", so zapisali.

Vlade po Evropi so zaradi pandemije covid-19 povsem upravičeno uvedle družbeno distanciranje in prepoved zbiranja zunaj doma. Žal pa je pomenilo takojšnjo odpoved vseh nastopov v živo. Glasbeniki, ki so imeli rezervirane nastope v naslednjih tednih in mesecih, nenadoma niso imeli dela in nimajo prihodkov. Filmski studii so zaprti, igralci pa nimajo dela. Plesalci na turnejah so se morali vrniti domov, saj so bila snemanja preklicana. Naenkrat je postal njihov edini dohodek tisti, ki ga v njihovem imenu zbirajo kolektivne organizacije. Gre pa predvsem za prihodke z naslova predvajanja del, zasebnega kopiranja in nekaterih drugih pravic.

Zato je prav neverjetno in povsem nesprejemljivo, da izvajalci ne dobijo nič oz. zelo malo od največjega, hitro rastočega in morda kmalu edinega vira dohodka, interneta. Splet je namreč zlasti sedaj edina vstopna točka do kulturnih dobrin.

"Izvajalci so srce ustvarjalnega sektorja in povsem neverjetno je, da jih velika večina ne dobi nič od pretočnih storitev na internetu. Zato izvajalci in njihove družine v teh težkih časih ne morejo računati na prihodke s tega naslova, ampak morajo čakati na pomoč države. To vsekakor ne bi bilo potrebno, če bi države članice EU že izvajale lani sprejeto Direktivo o avtorskih pravicah na enotnem digitalnem trgu, ki predvideva pravično nadomestilo za ustvarjalce z naslova uporabe njihovih del na internetu. Tako pa bo obdobje pandemije prineslo rekordne prihodke zgolj in samo spletnim platformam, ki uporabljajo dela ustvarjalcev, slednji pa ne bodo dobili nič oz. zelo malo," piše v peticiji.

Glede na nastale razmere bi morala Evropska komisija države članice spodbuditi k čimprejšnjem začetku izvajanju Direktive, čeprav je rok za implementacijo v nacionalne zakonodaje do junija 2021. S tem bi izvajalci lahko dobili pravično nadomestilo za uporabo njihovih del, kar bi jim olajšalo socialni in ekonomski položaj in jim ne bi bilo treba iskati finančne pomoči od držav in kolektivnih organizacij. Trenutno ves njihov denar poberejo različni posredniki, ki vsako četrtletje objavljajo vse višje prihodke in dobičke, so poudarili pripravljavci peticije.

"Investicijska iniciativa za pomoč gospodarstvu v času koronakrize bi lahko bila rešilna bilka za kreativni sektor. Izvajalci so v prvi vrsti umetniki, a so tudi mikro in mala podjetja, ki živijo od nastopov in snemanj. Teh zdaj ni, zato tudi ni prihodkov", so zapisali. Dodali so, da so vse kolektivne organizacije pripravljene pomagati, da bi pomoč z naslova iniciative prišla do izvajalcev.

Izvajalci so ključni za evropski kreativni sektor, zato jim je v času, ko so se zaradi pandemije novega koronovavirusa znašli v dramatičnem položaju, nujno treba pomagati, še piše v peticiji.

Peticijo so poleg AIPA pripravili še italijanski ITSRIGHT, belgijski Playright, litovski Agata, francoski SPEDIDAM, hrvaški HUZIP, grški Apollon, poljski STOART, švedski SAMI, madžarski EJI, španski AIE, irski RAAP, portugalski GDA in estonski EEL.

[ {image : "/media/uploads/animation/1oIrrLJYgJSckX.jpg", title : "Zastoj;Režija: Vinko Moderndörfer;Forum Ljubljana (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/MLr5935I2Cwh.jpg", title : "Prasica, slabšaln izraz za žensko;Režija: Tijana Zinajić;December (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/8RlFNuWJflATX.jpg", title : "LGBT_SLO_1984;Režija: Boris Petkovič;Zavod Kineki (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/kKPlQ2lSPX.jpg", title : "Vesolje med nami;Režija: Rahela Jagrič Pirc;Arsmedia (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/2HMTZwXpJHqd.jpg", title : "Spacapufi;Režija: Jaka Ivanc;Strup produkcija (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/srBBcMxyri.jpg", title : "Žica;Režija: Tiha Gudac;OFF World/URGH! (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/IcCMwWabbDDF9.jpg", title : "A ti mene vidiš?;Režija: Jan Cvitkovič;Zavod Solsticij (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/72nTb3FJr3G7C.jpg", title : "Polsestra;Režija: Damjan Kozole;Vertigo (2019)" }, {image : "/media/uploads/animation/CDIYMZmwKn.jpg", title : "Orkester;Režija: Matevž Luzar;Gustav Film (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/7RMyTbu7gjT.jpg", title : "Beli bojevnik v črni obleki;Režija: Maja Weiss;Bela film (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/Dkl6TTjNIMYJb.jpg", title : "Iskre v času;Režija: Jurij Gruden;Senca Studio (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/5nNIF95NJEvL.jpg", title : "Ne pozabi dihati;Režija: Martin Turk;Bela film (2019)" }, {image : "/media/uploads/animation/z_QO4GQn5F.jpg", title : "Legenda o zlatorogu;Režija: Lea Vučko;Octopics (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/D6Da8_YOtQmFP.jpg", title : "Inventura;Režija: Darko Sinko;December (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/RSlwCIYpgC.jpg", title : "Jezdeca;Režija: Dominik Mencej;Staragara (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/uxJrm9pWck.jpg", title : "Verschwinden / Izginjanje;Režija: Andrina Mračnikar;Vertigo (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/k1adCnn3PHaO.jpg", title : "Jaz sem Frenk;Režija: Metod Pevec;Vertigo (2018)" }, {image : "/media/uploads/animation/HW2NqBQGAZfRi.jpg", title : "Odpuščanje;Režija: Marija Zidar;Vertigo (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/qW_vixhBTuLKJ.jpg", title : "Nekoč so bili ljudje (2021);Režija: Goran Vojnović;Arsmedia (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/s22spefONAhEjuW.jpg", title : "Kapa;Režija: Slobodan Maksimović;Senca Studio (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/xpqzvvLR9Oku.jpg", title : "Zgodovina ljubezni;Režija: Sonja Prosenc;Monoo (2018)" }, {image : "/media/uploads/animation/aF3ZJBnTLCEq5XH.jpg", title : "Septembrska klasa;Režija: Igor Šterk;A.A.C. Productions (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/2byxsgm50sn5oV0.jpg", title : "Tako se je končalo poletje;Režija: Matjaž Ivanišin;Staragara (2022)" }, ]