Nekaj novic iz ustvarjalnega sveta (julij III.)

Datum objave: 31.07.2023

EVROPSKE INSTITUCIJE

Evropska komisija: Komisija je objavila poročilo o delovnih razmerah v evropskem kulturno-kreativnem sektorju in dala priporočila državam članicam za izboljšanje delovnih pogojev umetnikov, kulturnih delavcev in ustvarjalcev. Med priporočili je tudi sprejem zakonodaje, ki bo zagotovila ustrezne delovne pogoje. Komisija tudi predlaga, da bi tistim delodajalcem, ki spoštujejo pravice delavcev, dali določene ugodnosti pri uporabi javnih sredstev, in sicer tako na ravni EU kot nacionalni ravni. Več o tem na tej povezavi.

Evropski parlament: Parlament je objavil osnutek poročila o evropskem glasbenem streaming trgu, s posebnim poudarkom na kulturni raznolikosti in trenutnih delovnih pogojih avtorjev. Več o tem na tej povezavi.

Evropska komisija: Evropska komisija namerava začeti novo posvetovanje o prihodnosti avdiovizualnega sektorja. Namen dialoga je pridobiti informacije iz industrije in razviti priporočila za prihodnjo Evropsko komisijo. Posvetovanja se bodo usmerila predvsem na tri vprašanja, in sicer na zadrževanje in uporabo intelektualne lastnine, finančni vidik intelektualne lastnine in razvoj tehnologij in inovacij, ki se dotikajo intelektualne lastnine. Več o tem na tej povezavi.

INDUSTRIJA

Cineuropa: Na Beneški filmski festival, ki bo letos med 30. avgustom in 9. septembrom, se vrača projekt 27 Times Cinema. Gre za projekt, ki omogoča udeležbo in srečanje mladih filmskih navdušencev iz držav članic EU. Posebna komisija je že izbrala 27 udeležencev, iz Slovenije pa se bo festivala udeležila Manca Cerar, ki je ambasadorka domžalskega Mestnega kina. Več o tem na tej povezavi.

Screendaily: Nemškemu sistemu financiranja filmov, ki letno znaša 370 milijonov evrov, se obetajo spremembe. Nemška filmska industrija je pripravila predloge, s katerimi bi izboljšali financiranje domačih avdiovizualnih del. Producenti  predlagajo, da bi nemški filmski sklad (FFG) uvedel samodejni spodbujevalni ukrep v obliki nepovratnih subvencij v višini 30 odstotkov stroškov produkcije, tako za fikcijske filme kot dokumentarce, ter dodatno subvencijo v višini pet odstotkov kot "priznanje za prizadevanja za večjo trajnost in raznolikost pri produkcijah". Producenti prav tako predlagajo, da država streaming platformam naloži obveznost naložb. Sistem bi po predlogu deloval podobno kot v Franciji, kjer morajo streamerji 15 do 25 odstotkov prihodkov porabiti za evropsko ali lokalno produkcijo. Obveznost bi bila dodana k obstoječemu davku, ki predvideva dajatve v višini med 1,8 in 2,5 odstotka prihodkov. Nemški distributerji pa ob tem predlagajo, da bi država več sredstev namenila za boljše kroženja del, med drugim 20 milijonov evrov vreden investicijski sklad za distribucijo, ki bi financiral nemške dokumentarce (50.000 evrov na film) in igrane filme (100.000 evrov na film). Prav tako predlagajo poseben inovacijski sklad za podporo distributerjem, ki bi imel proračun v višini osem milijonov evrov. Več o tem na tej povezavi.

CEPI: Pred dnevi je v Bruslju potekal sestanek na temo socialnega dialoga v avdiovizualnem sektorju, katerega del je tudi Evropska koordinacija neodvisnih producentov (CEPI). Ena pomembnejših tem je bila tudi enakost spolov v evropskem avdiovizualnem sektorju. Kot je bilo slišati, je zastopanost žensk v ekipah bistveno nižja kot pri moških, vendar je opazen napredek pri doseganju enakosti v vseh vlogah, vključno z režiserji, scenaristi, producenti, snemalci, skladatelji in glavnimi vlogami. Več o tem na tej povezavi.

Cineuropa: Podprogram EU Media, ki je v okviru programa Ustvarjalna Evropa (Creative Europe) namenjen avdiovizualnemu sektorju, pripravlja niz usposabljanj za avdiovizualne ustvarjalce. Seminarji, ki jih bodo pripravili pod sloganom Get Trained, zajemajo širok spekter tem, vključno z razvojem scenarijev in projektov, upravljanjem, distribucijo in trženjem. Seminarje bodo pripravljale partnerske organizacije po vsej EU. Več o tem na tej povezavi.

Evropski avdiovizualni observatorij: Observatorij je objavil poročilo o kroženju del, teritorialnosti in časovnih razlikah med prikazovanjem filmov v kinematografih in na platformah videa na zahtevo na evropskem avdiovizualnem trgu. Več o tem na tej povezavi.

European Internet Forum: Posnetek posveta o generativni umetni inteligenci in uporabi te tehnologije v kreativni industriji. Posvet je pripravil European Internet Forum. Več o tem na tej povezavi.

Screendaily: Poročilo z razprave Evropske filmske akademije o prihodnosti evropskih filmskih festivalov, ki je potekala ob robu filmskega festivala v Karlovih Varih. Režiserji, producenti in organizatorji festivalov so govorili o prihodnosti filmskih festivalov in o tem, kaj naj bi ti, poleg nagrad, ponujali. Več o tem na tej povezavi.

Screendaily: Evropska filmska akademija bo prestrukturirala upravni odbor, in sicer na način, da bodo člani odbora izbrani iz 15 evropskih regij. Akademija želi s prestrukturiranjem izboljšati zastopanost regij. Več o tem na tej povezavi.

Euroactiv: Evropska komisija naj bi kmalu predstavila strategijo za delovanje v metaverzumu. Strategija temelji na obstoječih programih ter uvaja nova orodja in partnerstva, je razvidno iz zgodnjega osnutka, ki ga je pridobil Euroactiv. Več o tem na tej povezavi.

ESFUF: Evropski solidarnostni sklad za ukrajinske filme (ESFUF) je odprl drugi javni poziv. Rok za oddajo projektov je do 1. septembra letos. V prvem javnem pozivu, ki je imel rok za oddajo projektov do 1. marca 2023, je bilo izbranih 11 projektov. Več o tem na tej povezavi.

[ {image : "/media/uploads/animation/srBBcMxyri.jpg", title : "Žica;Režija: Tiha Gudac;OFF World/URGH! (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/HW2NqBQGAZfRi.jpg", title : "Odpuščanje;Režija: Marija Zidar;Vertigo (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/D6Da8_YOtQmFP.jpg", title : "Inventura;Režija: Darko Sinko;December (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/kKPlQ2lSPX.jpg", title : "Vesolje med nami;Režija: Rahela Jagrič Pirc;Arsmedia (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/8RlFNuWJflATX.jpg", title : "LGBT_SLO_1984;Režija: Boris Petkovič;Zavod Kineki (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/2byxsgm50sn5oV0.jpg", title : "Tako se je končalo poletje;Režija: Matjaž Ivanišin;Staragara (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/Dkl6TTjNIMYJb.jpg", title : "Iskre v času;Režija: Jurij Gruden;Senca Studio (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/k1adCnn3PHaO.jpg", title : "Jaz sem Frenk;Režija: Metod Pevec;Vertigo (2018)" }, {image : "/media/uploads/animation/72nTb3FJr3G7C.jpg", title : "Polsestra;Režija: Damjan Kozole;Vertigo (2019)" }, {image : "/media/uploads/animation/IcCMwWabbDDF9.jpg", title : "A ti mene vidiš?;Režija: Jan Cvitkovič;Zavod Solsticij (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/s22spefONAhEjuW.jpg", title : "Kapa;Režija: Slobodan Maksimović;Senca Studio (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/qW_vixhBTuLKJ.jpg", title : "Nekoč so bili ljudje (2021);Režija: Goran Vojnović;Arsmedia (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/xpqzvvLR9Oku.jpg", title : "Zgodovina ljubezni;Režija: Sonja Prosenc;Monoo (2018)" }, {image : "/media/uploads/animation/7RMyTbu7gjT.jpg", title : "Beli bojevnik v črni obleki;Režija: Maja Weiss;Bela film (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/uxJrm9pWck.jpg", title : "Verschwinden / Izginjanje;Režija: Andrina Mračnikar;Vertigo (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/CDIYMZmwKn.jpg", title : "Orkester;Režija: Matevž Luzar;Gustav Film (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/aF3ZJBnTLCEq5XH.jpg", title : "Septembrska klasa;Režija: Igor Šterk;A.A.C. Productions (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/RSlwCIYpgC.jpg", title : "Jezdeca;Režija: Dominik Mencej;Staragara (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/MLr5935I2Cwh.jpg", title : "Prasica, slabšaln izraz za žensko;Režija: Tijana Zinajić;December (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/5nNIF95NJEvL.jpg", title : "Ne pozabi dihati;Režija: Martin Turk;Bela film (2019)" }, {image : "/media/uploads/animation/1oIrrLJYgJSckX.jpg", title : "Zastoj;Režija: Vinko Moderndörfer;Forum Ljubljana (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/2HMTZwXpJHqd.jpg", title : "Spacapufi;Režija: Jaka Ivanc;Strup produkcija (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/z_QO4GQn5F.jpg", title : "Legenda o zlatorogu;Režija: Lea Vučko;Octopics (2022)" }, ]