Tržaški filmski festival tudi v znamenju slovenskega filma

Datum objave: 25.01.2023

Tržaški filmski festival, ki se je začel v soboto in bo trajal do te sobote, bo potekal tudi v znamenju slovenskih del. V tekmovalnem programu celovečernih filmov bo tako možno videti dva slovenska filma, in sicer Zbudi me režiserja Marka Šantića ter manjšinsko slovensko koprodukcijo Varen kraj, ki je prvenec hrvaškega režiserja Juraja Lerotića. V tekmovalni program kratkih filmov 34. Tržaškega filmskega festivala pa so se uvrstili kar trije slovenski, in sicer Tako se je končalo poletje režiserja Matjaža Ivanišina, manjšinska animirana koprodukcija O denarju in sreči režiserjev Ane Nedeljković in Nikole Majdaka Jr. ter animirani film Pentola slovenskega režiserja Lea Černica.

Kot poudarjajo na Slovenskem filmskem centru, sta producenta filma Zbudi me, ki je nastal v mednarodni koprodukciji, Danijel Hočevar in Zala Opara. Film bo v Trstu na sporedu v četrtek, 26. januarja. Istega dne bo v Trstu možno videti tudi Varen kraj. Slovenska koproducenta omenjenega filma sta Vlado Bulajić in Lija Pogačnik iz produkcijske hiše December. V avtorski ekipi je direktor fotografije Marko Brdar, v manjši vlogi pa nastopa tudi Igor Samobor.

Kratki film Tako se je končalo poletje je nastal pod okriljem produkcijske hiše Staragara, producenta sta Miha Černec in Jožko Rutar. Film je na 25. Festivalu slovenskega filma Portorož prejel vesno za najboljši kratki igrani film, v Trstu pa bo na sporedu 27. januarja. Glavni producent filma O denarju in sreči je srbska produkcijska hiša Baš Čelik, slovenska koproducentka pa je Tina Smrekar iz produkcijske hiše Finta Film.  V soboto so kot poseben dogodek prikazali koprodukcijski celovečerni film Najsrečnejši človek na svetu režiserke Teone Strugar Mitevske. Slovenski producent filma je Vertigo. Vse filme razen Pentole, ki je bila posneta za italijanski Center za eksperimentalni film, je sofinanciral Slovenski filmski center.

V sklopu festivala bo tudi letos potekalo že 13. strokovno srečanje When East Meets West, kjer predstavljajo projekte pred produkcijo in projekte v poprodukciji. V izbor so umestili tudi tri slovenske filme, in sicer Odrešitev Sonje Prosenc, Vzornik Nejca Gazvode in Fiume o morte! Igorja Bezinovića.

Med osmimi izbranimi projekti v programu First Cut+ sta slovenska filma Bil je lep dan, prvenec Perice Rai v produkciji Vertigo, in manjšinski film Erto. Pod ta film se je podpisal Alessandro Negrini, nastal pa je v koprodukciji s produkcijsko hišo Casablanca. V program MidPoint Shorts, ki je namenjen filmom, ki so še v fazi razvoja scenarija in projekta, pa sta se uvrstila kratki film režiserja Luna Sevnika, scenarista Atile Urbančiča in producenta Roka Bička z delovnim naslovom Imela bova sina, pa tudi kratki film Dobrodošli doma. Film je režiral Filip Jembrih, scenaristka in producentka pa je Eva Kučera Šmon.

Rok Biček na festivalu sodeluje tudi v žiriji za dokumentarne filme, v kateri bosta še ukrajinska producentka Julia Sinkevych in selektor za filmski festival v Göteborgu Freddy Olsson.

[ {image : "/media/uploads/animation/D6Da8_YOtQmFP.jpg", title : "Inventura;Režija: Darko Sinko;December (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/z_QO4GQn5F.jpg", title : "Legenda o zlatorogu;Režija: Lea Vučko;Octopics (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/7RMyTbu7gjT.jpg", title : "Beli bojevnik v črni obleki;Režija: Maja Weiss;Bela film (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/CDIYMZmwKn.jpg", title : "Orkester;Režija: Matevž Luzar;Gustav Film (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/1oIrrLJYgJSckX.jpg", title : "Zastoj;Režija: Vinko Moderndörfer;Forum Ljubljana (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/qW_vixhBTuLKJ.jpg", title : "Nekoč so bili ljudje (2021);Režija: Goran Vojnović;Arsmedia (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/HW2NqBQGAZfRi.jpg", title : "Odpuščanje;Režija: Marija Zidar;Vertigo (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/s22spefONAhEjuW.jpg", title : "Kapa;Režija: Slobodan Maksimović;Senca Studio (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/2byxsgm50sn5oV0.jpg", title : "Tako se je končalo poletje;Režija: Matjaž Ivanišin;Staragara (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/72nTb3FJr3G7C.jpg", title : "Polsestra;Režija: Damjan Kozole;Vertigo (2019)" }, {image : "/media/uploads/animation/uxJrm9pWck.jpg", title : "Verschwinden / Izginjanje;Režija: Andrina Mračnikar;Vertigo (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/aF3ZJBnTLCEq5XH.jpg", title : "Septembrska klasa;Režija: Igor Šterk;A.A.C. Productions (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/2HMTZwXpJHqd.jpg", title : "Spacapufi;Režija: Jaka Ivanc;Strup produkcija (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/k1adCnn3PHaO.jpg", title : "Jaz sem Frenk;Režija: Metod Pevec;Vertigo (2018)" }, {image : "/media/uploads/animation/5nNIF95NJEvL.jpg", title : "Ne pozabi dihati;Režija: Martin Turk;Bela film (2019)" }, {image : "/media/uploads/animation/IcCMwWabbDDF9.jpg", title : "A ti mene vidiš?;Režija: Jan Cvitkovič;Zavod Solsticij (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/xpqzvvLR9Oku.jpg", title : "Zgodovina ljubezni;Režija: Sonja Prosenc;Monoo (2018)" }, {image : "/media/uploads/animation/kKPlQ2lSPX.jpg", title : "Vesolje med nami;Režija: Rahela Jagrič Pirc;Arsmedia (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/MLr5935I2Cwh.jpg", title : "Prasica, slabšaln izraz za žensko;Režija: Tijana Zinajić;December (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/srBBcMxyri.jpg", title : "Žica;Režija: Tiha Gudac;OFF World/URGH! (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/8RlFNuWJflATX.jpg", title : "LGBT_SLO_1984;Režija: Boris Petkovič;Zavod Kineki (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/RSlwCIYpgC.jpg", title : "Jezdeca;Režija: Dominik Mencej;Staragara (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/Dkl6TTjNIMYJb.jpg", title : "Iskre v času;Režija: Jurij Gruden;Senca Studio (2021)" }, ]