Septembrske novice iz tujine

Datum objave: 11.09.2024

V tokratnem mesečnem pregledu novic med drugim pišemo o dogajanju na beneškem in sarajevskem filmskem festivalu, o študiji o politikah na področju evropskega kulturno-kreativnega sektorja, regulaciji umetne inteligence in o tem, da prebivalci EU radi hodijo v kino.

V pregledu novic lahko preberete tudi, da bodo srbski igralci prejemali nadomestila z naslova uporabe avdiovizualnih del, poročilo o prenosu 15. in 17. člena direktive o avtorski in sorodnih pravicah na enotnem digitalnem trgu v posameznih državah članicah EU ter napovedi nekaj zanimivih dogodkov v prihodnjih tednih.

EVROPSKE INSTITUCIJE:

Odbor CULT objavil študijo o politikah na področju evropskega kulturno-kreativnega sektorja

Evropski parlament: Odbor Evropskega parlamenta za kulturo in izobraževanje (CULT) je objavil študijo o politikah na področju evropskega kulturno-kreativnega sektorja. V njej ugotavljajo, da imajo evropske institucije pomembno podporno vlogo pri kulturnih in ustvarjalnih politikah, pri spodbujanju kulturne raznolikosti in konkurenčnosti avdiovizualne industrije. V obdobju 2019–2024 so sektor zaznamovale krize, kot sta pandemija covid-19 in vojna v Ukrajini ter dolgotrajne strukturne težave, kar je zahtevalo hitre in usmerjene odzive EU. Kljub temu pa politike unije, kot kaže študija, kulturno-kreativni sektor ne vključujejo v zadostni meri v širši evropski projekt. Zato bo treba v prihodnosti izboljšati sodelovanje in posodobiti ekosisteme, da bi ti sektorji lahko v polni meri prispevali k trajnostni in vključujoči prihodnosti EU, ugotavlja študija. Več o tem tukaj.

Na beneškem filmskem festivalu se je za nagrade potegovalo deset filmov, ki jih sofinancirala EU

Evropski parlament: Na 81. beneškem filmskem festivalu, ta je potekal med 28. avgustom in 7. septembrom, se je za nagrade potegovalo tudi deset filmov, ki jih je sofinancirala EU. Več o tem tukaj.

Zaključuje se projekt 27 Times Cinema

Cineuropa: Projekt 27 Times Cinema, ki mladim obiskovalcem kina iz EU omogoča udeležbo in srečanje na Beneškem filmskem, bo letos praznoval 15. obletnico. Obenem bo to tudi zadnji dogodek te pobude. Več o tem tukaj.

Svet Evrope si želi oblikovati zavezujoče standarde za uporabo umetne inteligence

Svet Evrope: Svet Evrope je objavil predlog konvencije, s katero želi oblikovati pravno zavezujoče standarde za uporabo umetne inteligence, in sicer v skladu z načeli človekovih pravic, demokracije in pravne države. Več o tem tukaj.

INDUSTRIJA:

Na sarajevskem filmske festivalu tudi o položaju filmskih ustvarjalcev v jugovzhodni Evropi

Cineuropa: Sarajevski filmski festival, ki je potekal med 16. in 23. avgustom, je gostil okroglo mizo o položaju filmskih ustvarjalcev v jugovzhodni Evropi. Več o tem tukaj.

Italija ukinja davčne spodbude za razvoj umetne inteligence

ScreenDaily: Italija je kot prva država ukinila davčne spodbude za razvoj umetne inteligence. Več o tem tukaj.

Kalifornija pripravlja svoj zakon o regulaciji umetne inteligence

Euroactiv: Komentar o kalifornijskem predlogu zakona o umetni inteligenci. Strokovnjaki menijo, da je ta precej omejujoč za razvijalce sistemov umetne inteligence, bi pa lahko, če bo sprejet, dodatno zaostril zakonodajo v EU. Ta je pred kratkim namreč sprejela akt o umetni inteligenci, ki je prvi in edini zakon o umetni inteligenci na svetu. Predlog kalifornijskega zakona med drugim predvideva, da razvijalci sistemov umetne inteligence pripravijo načrte varnosti in zaščite, s katerim  da bi preprečili t.i. kritično škodo. Več o tem tukaj.

Srbska kolektivna organizacija GOS začela z zbiranjem nadomestil

AEPO-ARTIS: Srbska kolektivna organizacija GOS, ki združuje igralce, je pred tedni začela zbirati nadomestila z naslova uporabe avdiovizualnih del na srbskih televizijah.

Evropejci radi hodijo v kino

Advanced Television: Raziskava podjetja Mastercard kaže, da prebivalci EU zelo radi hodijo v kino. Skoraj polovica vprašanih je povedala, da si film najraje ogledajo v kinu. Več o tem tukaj.

O razvoju evropskega kulturno-kreativnega sektorja do 2030

CEPIC: Organizacija CEPIC, ta združuje evropske agencije s področja trženja in hranjenja fotografij,  je objavila manifest, v katerem je predstavila evropski kulturno-kreativni sektor in načrte do leta 2029. Več o tem tukaj.

Finska za polovico znižuje nadomestila z naslova privatnega kopiranja

Nordisk Film & TV Fond in AEPO-ARTIS: Predlog finske vlade, po katerem bi za polovico znižala nadomestila z naslova privatnega kopiranja, dviguje obrvi v evropski filmski industriji. Omenjeno nadomestilo, ki ga izplačuje vlada, je ključni vir financiranja finskega filmskega centra oz. sklada (AVEK). Ta letno za razvoj finskih dokumentarcev, kratkih filmov in internacionalizacijo finskih filmov nameni 2,5 milijona evrov. Če se bo nadomestilo znižalo, AVEK tega ne bo mogel več financirati. Več o tem tukaj.

Komentarji o umetni inteligenci, programu Ustvarjalna Evropa, lobiranju v EU in o sestavljanju Evropske komisije

Euronews: Komentar o regulaciji umetne inteligence v EU. Akt o umetni inteligenci je bil sprejet, zdaj pa se postavlja vprašanje, kdo bo vodil kodeks ravnanja z umetno inteligenco. Kodeks se nanaša na smernice ali pravila, ki jih je mogoče uporabljati za razvoj, implementacijo in uporabo splošnih modelov umetne inteligence. Več o tem tukaj.

ScreenDaily: Komentar, v katerem se avtor sprašuje, če evropski program Ustvarjalna Evropa izgublja svoj pomen. Mnogi namreč menijo, da program v zadnjih letih daje prednost poslovnim ciljem, manj pa upošteva cilje s področja kulture. Zato neodvisni filmski ustvarjalci vse težje ustvarjajo. Več o tem tukaj.

Euroactiv: Komentar o lobiranju in lobistih v EU. Kot ugotavlja raziskava organizacije Lobbycontrol, je Bruselj po številu lobistov takoj za Washingtonom. Število registriranih lobistov je namreč praktično enako številu zaposlenih v evropskih institucijah. Več o tem tukaj.

Euroactiv: Komentar o tem, da bo sestavljanje nove Evropske komisije precej bolj težavno, kot se je sprva zdelo. Države članice so namreč zainteresirane le za nekaj ključnih resorjev in prednostno obravnavajo svoje domače politične agende na račun spolne uravnoteženosti, ki si jo želi predsednica komisije Ursula von der Leyen. Več o tem tukaj.

PRAVNE ZADEVE

Kako so države članice EU implementirale 15. in 17. člen direktive DSM?

Kluwer Copyright Blog: Na portalu so pripravili poročilo o tem, kako so različne države članice EU prenesle in kako izvajajo 15. in 17. člen direktive o avtorski pravici na enotnem digitalnem trgu . Omenjena je tudi Slovenija. Več o tem tukaj.

Komentarja o zaščiti izvajalcev in kulturne dediščine v času razcveta umetne inteligence

Kluwer Copyright Blog: Komentar, ki se nanaša na zaščito pravic izvajalcev v času, ko umetna inteligenca ustvarja vsebine. Več o tem tukaj.

Europeana: Komentar o tem, če naj institucije, ki upravljajo s kulturno dediščino, dovolijo ali prepovejo učenje sistemov umetne inteligence iz podatkov o kulturni dediščini. Več o tem tukaj.

ČLANSKI KOTIČEK SAA:

Izbor zanimivih novic s spletnih strani evropskih kolektivnih organizacij, med katerimi je znova tudi ena od AIPA, in sicer Uspešen zaključek obiska makedonskega AZAS-a.

NAPOVED DOGODKOV:

Euroactiv 25. septembra pripravlja posvet o aktu o umetni inteligenci, predvsem o tem, kaj tehnologija prinaša, kje so priložnosti in kje so izzivi. Posvet bo potekal prek spleta. Več o tem tukaj.

AEPO-ARTIS skupaj z makedonsko kolektivno organizacijo AZAS in makedonskim uradom za intelektualno lastnino ter s podporo AIPA v Skopju pripravlja regionalni posvet o vplivu širitve EU na igralske kolektivne organizacije na Zahodnem Balkanu. Posvet bo 24. in 25. oktobra, podrobnosti sledijo.

Culture Action Europe (CAE), Evropska kulturna fundacija (ECF), Europa Nostra in kulturni center Bozar vabijo na letno debato v okviru dogodka Cultural Deal for Europe. Debata in dogodek bosta organizirana 5. novembra letos, spremljati pa ju bo mogoče tudi prek spleta. Več o tem tukaj.

Svetovna organizacija za intelektualno lastnino (WIPO) pripravlja posvet o umetni inteligenci. Posvet, ki bo 5. novembra, bo možno spremljati prek spleta, udeleženci pa bodo lahko postavljali tudi vprašanja. Več o tem tukaj.

[ {image : "/media/uploads/animation/D6Da8_YOtQmFP.jpg", title : "Inventura;Režija: Darko Sinko;December (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/s22spefONAhEjuW.jpg", title : "Kapa;Režija: Slobodan Maksimović;Senca Studio (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/72nTb3FJr3G7C.jpg", title : "Polsestra;Režija: Damjan Kozole;Vertigo (2019)" }, {image : "/media/uploads/animation/Dkl6TTjNIMYJb.jpg", title : "Iskre v času;Režija: Jurij Gruden;Senca Studio (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/xpqzvvLR9Oku.jpg", title : "Zgodovina ljubezni;Režija: Sonja Prosenc;Monoo (2018)" }, {image : "/media/uploads/animation/2byxsgm50sn5oV0.jpg", title : "Tako se je končalo poletje;Režija: Matjaž Ivanišin;Staragara (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/k1adCnn3PHaO.jpg", title : "Jaz sem Frenk;Režija: Metod Pevec;Vertigo (2018)" }, {image : "/media/uploads/animation/7RMyTbu7gjT.jpg", title : "Beli bojevnik v črni obleki;Režija: Maja Weiss;Bela film (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/CDIYMZmwKn.jpg", title : "Orkester;Režija: Matevž Luzar;Gustav Film (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/RSlwCIYpgC.jpg", title : "Jezdeca;Režija: Dominik Mencej;Staragara (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/5nNIF95NJEvL.jpg", title : "Ne pozabi dihati;Režija: Martin Turk;Bela film (2019)" }, {image : "/media/uploads/animation/1oIrrLJYgJSckX.jpg", title : "Zastoj;Režija: Vinko Moderndörfer;Forum Ljubljana (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/HW2NqBQGAZfRi.jpg", title : "Odpuščanje;Režija: Marija Zidar;Vertigo (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/2HMTZwXpJHqd.jpg", title : "Spacapufi;Režija: Jaka Ivanc;Strup produkcija (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/kKPlQ2lSPX.jpg", title : "Vesolje med nami;Režija: Rahela Jagrič Pirc;Arsmedia (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/aF3ZJBnTLCEq5XH.jpg", title : "Septembrska klasa;Režija: Igor Šterk;A.A.C. Productions (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/uxJrm9pWck.jpg", title : "Verschwinden / Izginjanje;Režija: Andrina Mračnikar;Vertigo (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/z_QO4GQn5F.jpg", title : "Legenda o zlatorogu;Režija: Lea Vučko;Octopics (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/srBBcMxyri.jpg", title : "Žica;Režija: Tiha Gudac;OFF World/URGH! (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/IcCMwWabbDDF9.jpg", title : "A ti mene vidiš?;Režija: Jan Cvitkovič;Zavod Solsticij (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/qW_vixhBTuLKJ.jpg", title : "Nekoč so bili ljudje (2021);Režija: Goran Vojnović;Arsmedia (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/MLr5935I2Cwh.jpg", title : "Prasica, slabšaln izraz za žensko;Režija: Tijana Zinajić;December (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/8RlFNuWJflATX.jpg", title : "LGBT_SLO_1984;Režija: Boris Petkovič;Zavod Kineki (2022)" }, ]