Beneški filmski festival za sprejem direktive

Datum objave: 05.09.2018

Filmski ustvarjalci, režiserji in scenaristi, so se združili ob robu 75. Beneškega filmskega festivala, ki poteka od 29. avgusta do 8. septembra, in oblikovali Beneško deklaracijo. V njej pozivajo poslance Evropskega parlamenta, da na plenarni seji 12. septembra podprejo Direktivo o avtorski pravici na digitalnem trgu.

165 ustvarjalcev, ki so februarja letos podpisali peticijo, s katero evropske oblasti pozivajo, da prisluhnejo glasu evropskih kreativcev in v evropsko zakonodajo zapišejo neodtujljivo in neodpovedljivo pravico do nadomestila za avtorje, poudarjajo, da je zdaj skrajni čas za podporo Direktivi. Prihodnje leto bodo namreč volitve v Evropski parlament. Če Direktiva ne bo zdaj sprejeta, bodo ustvarjalci na pravično in proporcionalno nadomestilo čakali še več let, opozarjajo.

Peticija je nastala pod okriljem Združenja evropskih filmskih režiserjev (FERA), mednarodnega Združenja avdiovizualnih avtorjev (SAA) in Zveze scenaristov Evrope (FSE), doslej pa jo je podpisalo že več kot 19.000 ljudi iz 100 držav. Sama peticija je bila dobro sprejeta, kar je še pomembnejše pa je, da je bila tudi delno uslišana, pravijo ustvarjalci.

Podpišite peticijo tudi vi!

Večina evropskih parlamentarcev tako podpira kompromisni predlog za uvedbo pravičnega in proporcionalnega nadomestila za uporabo avtorskih del, tudi za tiste na spletu. S tem evropski poslanci priznavajo, da se ustvarjalci ne morejo sami pogajati s producenti glede nadomestila, ampak je potrebno uvesti mehanizem, kot ga poznajo v nekaterih državah EU, ki bo to krovno uredil na ravni EU.

Vendar pa bo tudi ta dosežek izničen, če ne bo sprejeta Direktiva. Avdiovizualni avtorji zato nujno potrebujemo uzakonitev Direktive, saj bodo le na ta način zagotovljene avtorske pravice, svoboda izražanja in avtorska neodvisnost. Princip pravičnega in proporcionalnega nadomestila, transparentnost poročanja o uporabi avtorskih del in mehanizem popravka pogodb so zelo pomembne določbe v Direktivi. Z njimi se bi močno izboljšal položaj ustvarjalcev na trgu in ustvaril pot k nujno potrebni pravici do nadomestila za uporabo avtorskih del na spletu.

V AIPA seveda podpiramo sprejem Direktive in se pridružujemo naporom ustvarjalcev. Skrajni čas je, da Evropa naredi red tudi na področju pravičnega nadomestila za uporabo avtorskih del na spletu. Le tako bo zagotovljen trajnostni razvoj evropskega kreativnega sektorja in preživetje avtorjev, s tem pa tudi evropske kulturne raznolikosti. Kot smo večkrat poudarili, je to za jezikovno omejen kulturni prostor, kot je Slovenija, še toliko večjega pomena. Tega bi se morali zavedati tudi nasprotniki Direktive.

[ {image : "/media/uploads/animation/qW_vixhBTuLKJ.jpg", title : "Nekoč so bili ljudje (2021);Režija: Goran Vojnović;Arsmedia (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/8RlFNuWJflATX.jpg", title : "LGBT_SLO_1984;Režija: Boris Petkovič;Zavod Kineki (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/HW2NqBQGAZfRi.jpg", title : "Odpuščanje;Režija: Marija Zidar;Vertigo (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/uxJrm9pWck.jpg", title : "Verschwinden / Izginjanje;Režija: Andrina Mračnikar;Vertigo (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/Dkl6TTjNIMYJb.jpg", title : "Iskre v času;Režija: Jurij Gruden;Senca Studio (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/s22spefONAhEjuW.jpg", title : "Kapa;Režija: Slobodan Maksimović;Senca Studio (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/z_QO4GQn5F.jpg", title : "Legenda o zlatorogu;Režija: Lea Vučko;Octopics (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/kKPlQ2lSPX.jpg", title : "Vesolje med nami;Režija: Rahela Jagrič Pirc;Arsmedia (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/1oIrrLJYgJSckX.jpg", title : "Zastoj;Režija: Vinko Moderndörfer;Forum Ljubljana (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/7RMyTbu7gjT.jpg", title : "Beli bojevnik v črni obleki;Režija: Maja Weiss;Bela film (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/IcCMwWabbDDF9.jpg", title : "A ti mene vidiš?;Režija: Jan Cvitkovič;Zavod Solsticij (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/MLr5935I2Cwh.jpg", title : "Prasica, slabšaln izraz za žensko;Režija: Tijana Zinajić;December (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/RSlwCIYpgC.jpg", title : "Jezdeca;Režija: Dominik Mencej;Staragara (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/aF3ZJBnTLCEq5XH.jpg", title : "Septembrska klasa;Režija: Igor Šterk;A.A.C. Productions (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/D6Da8_YOtQmFP.jpg", title : "Inventura;Režija: Darko Sinko;December (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/xpqzvvLR9Oku.jpg", title : "Zgodovina ljubezni;Režija: Sonja Prosenc;Monoo (2018)" }, {image : "/media/uploads/animation/CDIYMZmwKn.jpg", title : "Orkester;Režija: Matevž Luzar;Gustav Film (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/2HMTZwXpJHqd.jpg", title : "Spacapufi;Režija: Jaka Ivanc;Strup produkcija (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/srBBcMxyri.jpg", title : "Žica;Režija: Tiha Gudac;OFF World/URGH! (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/k1adCnn3PHaO.jpg", title : "Jaz sem Frenk;Režija: Metod Pevec;Vertigo (2018)" }, {image : "/media/uploads/animation/72nTb3FJr3G7C.jpg", title : "Polsestra;Režija: Damjan Kozole;Vertigo (2019)" }, {image : "/media/uploads/animation/5nNIF95NJEvL.jpg", title : "Ne pozabi dihati;Režija: Martin Turk;Bela film (2019)" }, {image : "/media/uploads/animation/2byxsgm50sn5oV0.jpg", title : "Tako se je končalo poletje;Režija: Matjaž Ivanišin;Staragara (2022)" }, ]