Predsednik stopil v bran avtorjev

Datum objave: 10.10.2017

Francoski predsednik Emmanuel Macron je pred dnevi odločno stopil v bran pravicam avtorjev v digitalnem svetu. »Kar želim za Evropo, je ne le uspeh v digitalnem prehodu, temveč da se na naši celini postavi pravičen okvir, ki bo omogočil zaščito evropskih vrednot, naših temeljev civilizacije in vzpostavil prepotrebno gospodarsko ravnovesje. Zato moramo tudi v digitalni Evropi braniti avtorsko pravico, in sicer tako, da branimo ustvarjalno vrednost tistih, ki resnično ustvarjajo,« je dejal Macron v govoru na sloviti Sorboni.

Ob tem je francoski predsednik vprašal, če želimo, da bi bila digitalna družba edina 'celina', kjer ustvarjalna vrednost ne bi pripadala tistim, ki so jo ustvarjali, ampak tistim, ki jo prenašajo h končnemu potrošniku. "Če smo danes tukaj, če smo se soočili z izzivi in če smo ponosni, je to zato, ker imamo skupno kulturo. To pa je zaradi avtorjev, saj so prav oni tisti, ki nas utelešajo, in zato je potrebno, da pravice avtorjev v sodobnem digitalnem svetu branimo," je poudaril Macron.

»Da bi prehod v digitalno družbo resnično uspel, moramo braniti in se zavzemati za pošteno in primerno plačilo vseh avtorjev in vseh oblik ustvarjanja v digitalnem svetu,« je še ocenil.

Macron je zadnji v nizu evropskih politikov, ki so se zavzeli za pravice evropskih avtorjev, med drugim tudi za pravično nadomestilo za uporabo njihovih del na spletu. Pred njim so to storili člani številnih odborov v Evropskem parlamentu, ki so glasovali za uzakonitev neodtujljive in neodpovedljive pravice do pravičnega nadomestila za avtorje v primeru dajanja njihovih del na voljo javnosti, med njimi tudi evropski komisar za enotni digitalni trg in podpredsednik Evropske komisije Andrus Ansip. Ta je pred tedni na konferenci Meet the Authors v Bruslju dejal, da morajo biti ustvarjalci ustrezno priznani in nagrajeni. Več si lahko preberete na tej povezavi.

[ {image : "/media/uploads/animation/Dkl6TTjNIMYJb.jpg", title : "Iskre v času;Režija: Jurij Gruden;Senca Studio (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/s22spefONAhEjuW.jpg", title : "Kapa;Režija: Slobodan Maksimović;Senca Studio (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/2HMTZwXpJHqd.jpg", title : "Spacapufi;Režija: Jaka Ivanc;Strup produkcija (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/srBBcMxyri.jpg", title : "Žica;Režija: Tiha Gudac;OFF World/URGH! (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/qW_vixhBTuLKJ.jpg", title : "Nekoč so bili ljudje (2021);Režija: Goran Vojnović;Arsmedia (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/HW2NqBQGAZfRi.jpg", title : "Odpuščanje;Režija: Marija Zidar;Vertigo (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/k1adCnn3PHaO.jpg", title : "Jaz sem Frenk;Režija: Metod Pevec;Vertigo (2018)" }, {image : "/media/uploads/animation/D6Da8_YOtQmFP.jpg", title : "Inventura;Režija: Darko Sinko;December (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/5nNIF95NJEvL.jpg", title : "Ne pozabi dihati;Režija: Martin Turk;Bela film (2019)" }, {image : "/media/uploads/animation/xpqzvvLR9Oku.jpg", title : "Zgodovina ljubezni;Režija: Sonja Prosenc;Monoo (2018)" }, {image : "/media/uploads/animation/CDIYMZmwKn.jpg", title : "Orkester;Režija: Matevž Luzar;Gustav Film (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/z_QO4GQn5F.jpg", title : "Legenda o zlatorogu;Režija: Lea Vučko;Octopics (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/kKPlQ2lSPX.jpg", title : "Vesolje med nami;Režija: Rahela Jagrič Pirc;Arsmedia (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/1oIrrLJYgJSckX.jpg", title : "Zastoj;Režija: Vinko Moderndörfer;Forum Ljubljana (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/2byxsgm50sn5oV0.jpg", title : "Tako se je končalo poletje;Režija: Matjaž Ivanišin;Staragara (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/72nTb3FJr3G7C.jpg", title : "Polsestra;Režija: Damjan Kozole;Vertigo (2019)" }, {image : "/media/uploads/animation/RSlwCIYpgC.jpg", title : "Jezdeca;Režija: Dominik Mencej;Staragara (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/7RMyTbu7gjT.jpg", title : "Beli bojevnik v črni obleki;Režija: Maja Weiss;Bela film (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/IcCMwWabbDDF9.jpg", title : "A ti mene vidiš?;Režija: Jan Cvitkovič;Zavod Solsticij (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/uxJrm9pWck.jpg", title : "Verschwinden / Izginjanje;Režija: Andrina Mračnikar;Vertigo (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/MLr5935I2Cwh.jpg", title : "Prasica, slabšaln izraz za žensko;Režija: Tijana Zinajić;December (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/8RlFNuWJflATX.jpg", title : "LGBT_SLO_1984;Režija: Boris Petkovič;Zavod Kineki (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/aF3ZJBnTLCEq5XH.jpg", title : "Septembrska klasa;Režija: Igor Šterk;A.A.C. Productions (2022)" }, ]