Poljski avdiovizualni ustvarjalci bodo dobili pravično nadomestilo

Datum objave: 07.08.2024

Poljski parlament je podprl dolgo pričakovani zakon o avtorski in sorodnih pravicah. Ta bo med drugim implementiral evropsko direktivo o avtorski in sorodnih pravicah na enotnem digitalnem trgu (DSM direktiva) in novelo direktive o usklajevanju določenih pravil avtorskih in sorodnih pravic, ki se nanašajo na satelitsko radiodifuzijo in retransmisijo kabelskih programov (t.i. sat-cab direktiva II.). Nova zakonodaja prinaša številne spremembe, ki bodo okrepile pravice avdiovizualnih ustvarjalcev, časopisnih založnikov in novinarjev, saj jim zagotavlja pravična in proporcionalna nadomestila za uporabo njihovih del na spletu. Zakon mora podpisati še predsednik države Andrzej Duda, nato pa bo objavljen v poljskem uradnem listu.

Kaj prinaša implementacija DSM direktiva?

Nova zakonodaja med drugim z implementacijo DSM direktive ustvarjalcem zagotavlja pravično nadomestilo za uporabo njihovih del na spletnih platformah in izboljšuje njihov pogajalski položaj pri sklepanju licenčnih pogodb. Poleg tega tudi zagotavlja nove mehanizme za odstranjevanje nezakonitih vsebin. Zakon namreč določa, da morajo vse platforme, ki gostijo uporabniško ustvarjeno vsebino, vzpostaviti mehanizme za hitro odstranjevanje nezakonitih vsebin, kar je posebej pomembno za preprečevanje spletnega piratstva.

Ustvarjalci in njihove organizacije pozdravljajo odločitev parlamenta

"Odločitev parlamenta bo brez dvoma zapisana v zgodovino poljske kinematografije. Poljski filmski ustvarjalci so po večletni bitki končno dočakali novelo avtorskega prava, ki uvaja nadomestila z naslova uporabe del na spletu. Zaradi vse večje uporabe del na spletu je ta sprememba ključnega pomena za vse ustvarjalce, še posebej za mlade ustvarjalce. Za mlado generacijo je internet glavno in pogosto tudi edini prostor, kjer se njihova dela predvajajo," je poudaril predsednik združenja poljskih filmskih ustvarjalcev Grzegorz Łoszewski.

Direktor ZAPA Dominik Skoczek pa je med drugim ocenil, da bodo filmski ustvarjalci z novim zakonom ustrezno plačani in zaščiteni na spletu. Od tega bo zagotovo imela koristi tudi celotna poljska kultura, je izpostavil.

V AIPA pozdravljamo odločitev poljskih odločevalcev

V AIPA, ki s poljsko sestrsko organizacijo ZAPA odlično sodeluje, pozdravljamo odločitev poljskega parlamenta. "Sprememba poljske zakonodaje o avtorskih pravicah je velik korak naprej v prizadevanjih za pravično nadomestilo ustvarjalcem v digitalni dobi. Implementacija direktiv DSM in sat-cab II. bosta zagotovila boljšo zaščito pravic avtorjev, izvajalcev in drugih ustvarjalcev, kar bo pozitivno vplivalo na poljsko kulturno in medijsko krajino, nam pa olajšala izmenjavo nadomestil,” je poudaril direktor AIPA Gregor Štibernik.

 Ob tem je poudaril, da se je s tem Poljska pridružila državam, kjer so se odločili, da bodo podprli svoje ustvarjalce in s tem ohranili svojo kulturo in ustvarjalnost.

"Slovenija je tudi med temi državami, saj je s predlanskim sprejemom novele zakona o avtorskih in sorodnih pravicah ter novele zakona o kolektivnem upravljanju avtorske in sorodnih pravic dobila eno najnaprednejših zakonodaj, ki med drugim zagotavlja tudi pravična nadomestila za avdiovizualne ustvarjalce. Na to smo lahko upravičeno ponosni, saj je Slovenija s tem korakom postala primer svetovne dobre prakse, tudi za Poljsko. Žal, nekatere države pri implementaciji niso sledile cilju in namenu direktive. AIPA, ZAPA in ostale proaktivne organizacije si bodo vsekakor tudi v prihodnje prizadevale, da se tudi tam, kjer je bila implementacija površna, vzpostavi imetnikom pravic prijazen sistem kolektivenga uveljavljanja. Končni cilj je, da se na prostoru celotne Evrope zagotovi sistem pravičnega nadomestila za avdiovizualne ustvarjalce, ki bi lahko še lažje in več ustvarjali. S tem pa bi zagotovo okrepili evropsko kulturno raznolikost in dali pozitiven signal preostanku sveta," je dejal.

[ {image : "/media/uploads/animation/uxJrm9pWck.jpg", title : "Verschwinden / Izginjanje;Režija: Andrina Mračnikar;Vertigo (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/8RlFNuWJflATX.jpg", title : "LGBT_SLO_1984;Režija: Boris Petkovič;Zavod Kineki (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/72nTb3FJr3G7C.jpg", title : "Polsestra;Režija: Damjan Kozole;Vertigo (2019)" }, {image : "/media/uploads/animation/1oIrrLJYgJSckX.jpg", title : "Zastoj;Režija: Vinko Moderndörfer;Forum Ljubljana (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/k1adCnn3PHaO.jpg", title : "Jaz sem Frenk;Režija: Metod Pevec;Vertigo (2018)" }, {image : "/media/uploads/animation/D6Da8_YOtQmFP.jpg", title : "Inventura;Režija: Darko Sinko;December (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/2HMTZwXpJHqd.jpg", title : "Spacapufi;Režija: Jaka Ivanc;Strup produkcija (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/CDIYMZmwKn.jpg", title : "Orkester;Režija: Matevž Luzar;Gustav Film (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/MLr5935I2Cwh.jpg", title : "Prasica, slabšaln izraz za žensko;Režija: Tijana Zinajić;December (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/2byxsgm50sn5oV0.jpg", title : "Tako se je končalo poletje;Režija: Matjaž Ivanišin;Staragara (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/5nNIF95NJEvL.jpg", title : "Ne pozabi dihati;Režija: Martin Turk;Bela film (2019)" }, {image : "/media/uploads/animation/qW_vixhBTuLKJ.jpg", title : "Nekoč so bili ljudje (2021);Režija: Goran Vojnović;Arsmedia (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/Dkl6TTjNIMYJb.jpg", title : "Iskre v času;Režija: Jurij Gruden;Senca Studio (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/aF3ZJBnTLCEq5XH.jpg", title : "Septembrska klasa;Režija: Igor Šterk;A.A.C. Productions (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/s22spefONAhEjuW.jpg", title : "Kapa;Režija: Slobodan Maksimović;Senca Studio (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/HW2NqBQGAZfRi.jpg", title : "Odpuščanje;Režija: Marija Zidar;Vertigo (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/RSlwCIYpgC.jpg", title : "Jezdeca;Režija: Dominik Mencej;Staragara (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/xpqzvvLR9Oku.jpg", title : "Zgodovina ljubezni;Režija: Sonja Prosenc;Monoo (2018)" }, {image : "/media/uploads/animation/srBBcMxyri.jpg", title : "Žica;Režija: Tiha Gudac;OFF World/URGH! (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/kKPlQ2lSPX.jpg", title : "Vesolje med nami;Režija: Rahela Jagrič Pirc;Arsmedia (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/IcCMwWabbDDF9.jpg", title : "A ti mene vidiš?;Režija: Jan Cvitkovič;Zavod Solsticij (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/z_QO4GQn5F.jpg", title : "Legenda o zlatorogu;Režija: Lea Vučko;Octopics (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/7RMyTbu7gjT.jpg", title : "Beli bojevnik v črni obleki;Režija: Maja Weiss;Bela film (2021)" }, ]