AIPA na obisku v severni Makedoniji

Datum objave: 07.03.2023

AIPA je aktivna članica več krovnih združenj imetnikov pravic na AV delih, še posebej pa v regiji, kjer se številne sestrske organizacije srečujejo z mnogimi izzivi. Med njimi je tudi AZAS, severno makedonska kolektivna organizacija. Makedonski avtorji, producenti in izvajalci AV del že peto leto zapored trpijo milijonske izgube zaradi bizarnega razloga – nepotrditve tarife za urejanje avdiovizualnih avtorskih pravic, ki je posledica zastoja imenovanja članov Komisije za avtorsko in sorodne pravice na Ministrstvu za kulturo.

Na nedavnem sestanku v Skopju so se predstavniki krovnih združenj kolektivnih organizacij in predstavniki Severne Makedonije strinjali, da je ta zatik potrebno čim prej rešiti.

Srečanja, ki ga je 22. 2. 2023 organizirala kolektivna organizacija AZAS, so se udeležili generalni sekretar Vlade Republike Makedonije Metodije Dimovski, državni sekretar in namestnica glavnega pogajalca Drita Abdui Halili, vodja Oddelka za avtorsko in sorodne pravice na Ministrstvu za kulturo, Aco Stefanoski, predstavniki AZAS, kot tudi visoki predstavniki partnerskih organizacij AZAS iz Evrope, Remy Derosier, generalni direktor SCAPR (Societies' Council for Collective Management of Performers' Rights ) iz Belgije, Cecil Desspringer, generalni sekretar SAA (Društvo avdiovizualnih avtorjev) iz Belgije, José María Montes iz Španije, direktor mednarodnega sodelovanja pri AISGE Španija, Ioan Caes, generalni sekretar AEPO ARTIS iz Belgije, direktor AIPA Gregor Štibernik, član upravnih odborov prej omenjenih krovnih organizacij, in Peter Kep, vodja strokovnih služb pri AIPA Slovenija.

Čeprav je AZAS edina makedonska organizacija za kolektivno upravljanje avtorskih in sorodnih filmskih pravic v skladu z ZAPSP in ima že od septembra 2018 s strani Ministrstva za kulturo izdano dovoljenje za kolektivno upravljanje pravic, še vedno ne more pričeti z aktivnim delovanjem in zbiranjem samo zato, ker ni delujoče Komisije za avtorsko in sorodne pravice, ki bi morala potrditi tarifo.

Za mednarodno skupnost, katere član je AZAS, omenjene predstavnike iz evropskih združenj, in tudi za AIPA, je nesprejemljivo, da se zadeva ne premakne iz statusa quo in da se tarife po več kot štirih letih še vedno ne potrdi.

Ioan Kaes (AEPO-ARTIS) iz Belgije je izpostavil, da imajo v Makedoniji neverjetno dober zakon in dobro dovoljenje, je pa nesprejemljivo, da se ovira njegovo izvajanje v praksi. Poudaril je, da je treba AZAS-u nemudoma omogočiti zbiranje nadoemstil.

Cecile Despringer je dodala, da so postavljeni temelji za neverjetno dobro prakso, zato ji ni jasno, v čem je težava, da tarifa še ni potrjena. V imenu tisoče avtorjev prosi za čim prejšnje pojasnilo, kdaj se bo ta situacija rešila.

Mednarodni ekspert na področju uveljavljanja pravic na AV delih Jose Maria Montes se je osredotočil na domače imetnike pravic in ob tem izpostavil, da zadnja leta makedonski film uspešno kroži po svetu, vendar zaradi problema, ki ovira AZAS, domači avtorji in izvajalci ne morejo priti do nadomestil, ki jim pripadajo. In zaradi njih je potrebno čim prej potrditi tarifo.

Pozivu se pridružuje tudi AIPA, saj je Slovenija produkcijsko tesno povezana s Severno Makedonijo, le urejen in delujoč sistem kolektivnega upravljanja pa omogoča uspešno dvostransko izmenjavo zbranih nadomestil. 

[ {image : "/media/uploads/animation/D6Da8_YOtQmFP.jpg", title : "Inventura;Režija: Darko Sinko;December (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/8RlFNuWJflATX.jpg", title : "LGBT_SLO_1984;Režija: Boris Petkovič;Zavod Kineki (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/xpqzvvLR9Oku.jpg", title : "Zgodovina ljubezni;Režija: Sonja Prosenc;Monoo (2018)" }, {image : "/media/uploads/animation/RSlwCIYpgC.jpg", title : "Jezdeca;Režija: Dominik Mencej;Staragara (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/CDIYMZmwKn.jpg", title : "Orkester;Režija: Matevž Luzar;Gustav Film (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/HW2NqBQGAZfRi.jpg", title : "Odpuščanje;Režija: Marija Zidar;Vertigo (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/kKPlQ2lSPX.jpg", title : "Vesolje med nami;Režija: Rahela Jagrič Pirc;Arsmedia (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/Dkl6TTjNIMYJb.jpg", title : "Iskre v času;Režija: Jurij Gruden;Senca Studio (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/uxJrm9pWck.jpg", title : "Verschwinden / Izginjanje;Režija: Andrina Mračnikar;Vertigo (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/aF3ZJBnTLCEq5XH.jpg", title : "Septembrska klasa;Režija: Igor Šterk;A.A.C. Productions (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/72nTb3FJr3G7C.jpg", title : "Polsestra;Režija: Damjan Kozole;Vertigo (2019)" }, {image : "/media/uploads/animation/k1adCnn3PHaO.jpg", title : "Jaz sem Frenk;Režija: Metod Pevec;Vertigo (2018)" }, {image : "/media/uploads/animation/srBBcMxyri.jpg", title : "Žica;Režija: Tiha Gudac;OFF World/URGH! (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/s22spefONAhEjuW.jpg", title : "Kapa;Režija: Slobodan Maksimović;Senca Studio (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/z_QO4GQn5F.jpg", title : "Legenda o zlatorogu;Režija: Lea Vučko;Octopics (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/1oIrrLJYgJSckX.jpg", title : "Zastoj;Režija: Vinko Moderndörfer;Forum Ljubljana (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/2byxsgm50sn5oV0.jpg", title : "Tako se je končalo poletje;Režija: Matjaž Ivanišin;Staragara (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/2HMTZwXpJHqd.jpg", title : "Spacapufi;Režija: Jaka Ivanc;Strup produkcija (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/qW_vixhBTuLKJ.jpg", title : "Nekoč so bili ljudje (2021);Režija: Goran Vojnović;Arsmedia (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/5nNIF95NJEvL.jpg", title : "Ne pozabi dihati;Režija: Martin Turk;Bela film (2019)" }, {image : "/media/uploads/animation/MLr5935I2Cwh.jpg", title : "Prasica, slabšaln izraz za žensko;Režija: Tijana Zinajić;December (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/IcCMwWabbDDF9.jpg", title : "A ti mene vidiš?;Režija: Jan Cvitkovič;Zavod Solsticij (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/7RMyTbu7gjT.jpg", title : "Beli bojevnik v črni obleki;Režija: Maja Weiss;Bela film (2021)" }, ]