AIPA razdelila honorarje in nadomestila tudi iz naslova novih pravic

Datum objave: 30.09.2023

V AIPA smo te dni člane obvestili o letošnji delitvi avtorskih honorarjev in nadomestil. V skladu s podeljenimi dovoljenji smo opravili delitve avtorskih honorarjev iz naslova pravice radiodifuzne retransmisije v primeru kabelske retransmisije avdiovizualnih del za leto 2022, pa tudi avtorske honorarje in nadomestila iz naslova pravice dajanja na voljo javnosti za leto 2022, in sicer za obdobje med 20. oktobrom 2022 in 31. decembrom 2022. V AIPA smo ob tem še delili tudi nadomestila iz naslova pravice do pravičnega nadomestila za tonsko ali vizualno snemanje avdiovizualnih del, ki se izvrši pod pogoji privatne ali druge lastne uporabe za leti 2021 in 2022.

Kot je v sporočilu članom zapisal direktor AIPA Gregor Štibernik, sta zaščita pravic avdiovizualnega sektorja in zagotovilo primernih nadomestil za uporabo del, na katerih imajo avdiovizualni ustvarjalci svoje pravice, ključni nalogi AIPA. "Ne glede na to, da smo na naši, več kot desetletje dolgi poti, dosegli nekaj pomembnih mejnikov za zaščito vaših pravic, nam dinamično in nenehno spreminjajoče se okolje digitalne družbe prinaša vedno nove izzive. Pri soočanju z njimi je izjemno pomembna zakonodaja in upravičeno smo lahko ponosni, da smo lani dobili eno najboljših svetovnih zakonodaj na področju zaščite avdiovizualnega sektorja,” je poudaril.

"Pri kolektivnem upravljanju pravic je izjemno pomembno, da kot del ene javnosti prepoznavamo napore in trud, ki so vloženi v zagotavljanje varovanja pravic: "V AIPA smo zato vedno odprti za vaše predloge, pobude, mnenja. Z veseljem pričakujemo tudi nove člane, ki šele začenjajo aktivno pot v avdiovizualnem sektorju ali pa se doslej še niso odločili za vključitev v AIPA," je še poudaril Štibernik.

Slovenija v svetovnem vrhu

V Sloveniji smo lani po desetletjih prizadevanj končno le dočakali sprejetje sprememb dveh izredno pomembnih zakonov, in sicer Zakona o avtorski in sorodnih pravicah (ZASP) in Zakona o kolektivnem upravljanju avtorske in sorodnih pravic (ZKUASP). S tem se je Slovenija uvrstila v sam svetovni vrh na področju zaščite intelektualne lastnine kreativnega sektorja, omenjena zakona pa dajeta AIPA tudi podlago za upravljanje pravic, s tem pa tudi za zbiranje in delitev nadomestil.

Poročila in dostop do registra AIPA

Poročilo o izvedenih delitvah in oblikovanju delilnih mas je objavljeno na spletni strani AIPA, podrobni individualni podatki, na podlagi katerih smo obračunali avtorske honorarje in nadomestila, pa bodo objavljeni najpozneje do srede, 18. oktobra 2023, in sicer v registru AIPA (pod zavihkom Obračuni). Register je dostopen na spletni strani AIPA. Vsem imetnikom pravic, ki še nimajo dostopa do registra AIPA, sporočamo, da lahko zahtevek pošljejo na elektronski naslov info@aipa.si. Ta naslov je namenjen tudi vsem morebitnim vprašanjem.

[ {image : "/media/uploads/animation/s22spefONAhEjuW.jpg", title : "Kapa;Režija: Slobodan Maksimović;Senca Studio (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/RSlwCIYpgC.jpg", title : "Jezdeca;Režija: Dominik Mencej;Staragara (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/kKPlQ2lSPX.jpg", title : "Vesolje med nami;Režija: Rahela Jagrič Pirc;Arsmedia (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/2byxsgm50sn5oV0.jpg", title : "Tako se je končalo poletje;Režija: Matjaž Ivanišin;Staragara (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/8RlFNuWJflATX.jpg", title : "LGBT_SLO_1984;Režija: Boris Petkovič;Zavod Kineki (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/IcCMwWabbDDF9.jpg", title : "A ti mene vidiš?;Režija: Jan Cvitkovič;Zavod Solsticij (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/Dkl6TTjNIMYJb.jpg", title : "Iskre v času;Režija: Jurij Gruden;Senca Studio (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/2HMTZwXpJHqd.jpg", title : "Spacapufi;Režija: Jaka Ivanc;Strup produkcija (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/CDIYMZmwKn.jpg", title : "Orkester;Režija: Matevž Luzar;Gustav Film (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/xpqzvvLR9Oku.jpg", title : "Zgodovina ljubezni;Režija: Sonja Prosenc;Monoo (2018)" }, {image : "/media/uploads/animation/5nNIF95NJEvL.jpg", title : "Ne pozabi dihati;Režija: Martin Turk;Bela film (2019)" }, {image : "/media/uploads/animation/k1adCnn3PHaO.jpg", title : "Jaz sem Frenk;Režija: Metod Pevec;Vertigo (2018)" }, {image : "/media/uploads/animation/1oIrrLJYgJSckX.jpg", title : "Zastoj;Režija: Vinko Moderndörfer;Forum Ljubljana (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/MLr5935I2Cwh.jpg", title : "Prasica, slabšaln izraz za žensko;Režija: Tijana Zinajić;December (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/srBBcMxyri.jpg", title : "Žica;Režija: Tiha Gudac;OFF World/URGH! (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/72nTb3FJr3G7C.jpg", title : "Polsestra;Režija: Damjan Kozole;Vertigo (2019)" }, {image : "/media/uploads/animation/D6Da8_YOtQmFP.jpg", title : "Inventura;Režija: Darko Sinko;December (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/7RMyTbu7gjT.jpg", title : "Beli bojevnik v črni obleki;Režija: Maja Weiss;Bela film (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/uxJrm9pWck.jpg", title : "Verschwinden / Izginjanje;Režija: Andrina Mračnikar;Vertigo (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/qW_vixhBTuLKJ.jpg", title : "Nekoč so bili ljudje (2021);Režija: Goran Vojnović;Arsmedia (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/aF3ZJBnTLCEq5XH.jpg", title : "Septembrska klasa;Režija: Igor Šterk;A.A.C. Productions (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/z_QO4GQn5F.jpg", title : "Legenda o zlatorogu;Režija: Lea Vučko;Octopics (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/HW2NqBQGAZfRi.jpg", title : "Odpuščanje;Režija: Marija Zidar;Vertigo (2021)" }, ]