Po uspešnem letu 2016 smelo v leto 2017!

Datum objave: 30.12.2016

Še malo, pa bomo stopili v leto 2017. Na začetku bomo očitno morali najprej rešiti zadeve, ki jih država v 15 letih ni uspela (gre za kabelsko retransmisijo v letih 1999 – 2010 in zadnje objave v medijih, ki kažejo na to, da nosilec začasnega dovoljenja pa na svoji strani objavlja kontradiktorne podatke o zneskih, ki 'strižejo' za več milijonov €, država glede vprašanja izvajanja nadzora molči, opeharjene avtorje pa pošilja v Švico…), veliko bolj pa se kot kreativno in proaktivno usmerjena organizacija veselimo novosti. Med slednjimi bodo prav gotovo napovedane spremembe skoraj 22 let starega Zakona o avtorski in sorodnih pravicah (ZASP), na evropskem parketu pa se obeta nadaljevanje razprav o t.i. 'avdiovizualnem paketu', ki je trenutno v obravnavi v Evropskem parlamentu.

Zadnji dnevi iztekajočega se leta pa so več kot primeren čas, da se ozremo nazaj in pogledamo, s čim vse smo se soočali v letu 2016.

AIPA je praznovala šesti rojstni dan. Tako kot vsako leto prej se je tudi v letu 2016 trudila ustvarjati dodano vrednost za svoje člane, kar pomeni predvsem delitev nadomestil. Za obračunsko leto 2015 nam je uspelo zbrati in razdeliti 2,72 milijona evrov nadomestil. Izvedena so bila tudi izplačila in sicer vsem tistim imetnikom, ki so se izkazali z ustreznimi dokazili. Za vse ostale sredstva (še) hranimo.

Da se lahko uspešno spopadamo z izzivi pri zbiranju nadomestil, smo se v letu 2016 tudi kadrovsko in tehnično okrepili in prešli na lastno obvladovanje ključnih procesov zlasti na področju delitve nadomestil. Osveženi pristop je med drugim viden pri napredku pri registraciji repertoarja, katalogizaciji del ter upravičencev, zelo natančnem spremljanju uporabe avdiovizualnih del (pred AIPA tega nosilec dovoljenja sploh ni počel!) in aktivnostih na področju mednarodne izmenjave nadomestil. Še večje spremembe se na tem področju obetajo v letu 2017, vendar o tem v eni od naslednjih novic.

AIPA je letos svoj mednarodni položaj utrdila še z dvema dogodkoma: postala je članica Mednarodne konfederacije združenj avtorjev in skladateljev CISAC ter dobila mesto v izvršilnem odboru SAA, kar je za AIPA in njene člane izjemnega pomena. Članstvo v krovnih organizacijah na eni strani pomeni, da AIPA izpolnjuje stroge mednarodne standarde in kriterije, ki jih predpisuje CISAC in ostale organizacije, na drugi pa so nam s tem na široko odprta vrata do poglobljenega strokovnega sodelovanja tako na področju informacijskih platform kot tudi na pravnem področju. AIPA, članica petih krovnih združenj, je bila na področju zakonodaje precej dejavna ne samo doma (ZKUASP), temveč je skupaj z drugimi avdiovizualnimi kolektivnimi organizacijami prispevala pripombe in predloge tudi k pred kratkim implementirani EU direktivi o avdiovizualnih storitvah – vse z namenom večje zaščite avtorjev.

V letu 2016 smo doma kljub izjemno močnemu nasprotovanju nekaterih v parlamentu vendarle dočakali Zakon o kolektivnem upravljanju avtorske in sorodnih pravic (ZKUASP). Ta naj bi prinesel več transparentnosti sistemu upravljanja s kolektivnimi organizacijami, kar AIPA vseskozi zagovarja. Pomembno je, da novi zakon mnogo bolj natančno definira pravila poročanja, še zlasti poročanje o stroških kolektivnih organizacij, saj sedaj npr. imetniki pravic, ki so člani več organizacij, stroškov poslovanja sploh niso mogli medsebojno primerjati, kar je povsem nesprejemljivo. Zakon je uredil tudi vprašanje ustanoviteljstva, po letih naporov pa smo končno uzakonili tudi t.i. promocijske sklade.

Ker se AIPA vseskozi zavzema za transparentno poslovanje, z jasnimi pravili igre za vse, in to tudi udejanja, je kot druga kolektivna organizacija v Sloveniji (in ena redkih v Evropi) pridobila certifikat sistema vodenja kakovosti ISO 9001:2015. S tem dokazuje, da nima le polna usta floskul o transparentnosti in optimizaciji, ampak to tudi izvaja in je uspešno vodena organizacija za svoje člane. Standard namreč temelji na dobri poslovni praksi in je kot tak v pomoč organizacijam, ki želijo slediti najboljšim, s ciljem čim večje koristi za svoje deležnike – imetnike pravic.

V letu 2016 nam je uspelo po letu dni trdega dela posodobiti register AIPA, ki med drugim omogoča še boljši pregled ter natančnejšo analizo podatkov, pretok informacij in znanja izključno znotraj AIPA ter lažjo izmenjavo podatkovnih zbirk z mednarodnimi organizacijami. Novost je tudi naša spletna stran, ki je spletišče koristnih informacij za naše člane. Med uspehe pa štejemo tudi izvedbo posveta Pravice so vaše! v strokovnem programu 19. FSF in seminarja V pričakovanju leta 2021: Internetno občinstvo - kako ga doseči? ter pred kratkim izdan Vodnik po pogodbi o varstvu AV izvedb.

AIPA je v letu 2016 dobila tudi novo vodstvo. Svet Zavoda AIPA sestavljajo Klemen Dvornik, ki je bil izvoljen za predsednika, Katarina Čas (podpredsednica), ostali člani pa so Miha Knific, Matevž Luzar, Ludvik Bagari, Danijel Hočevar in Boštjan Ikovic. V Strokovnem svetu Zavoda AIPA mesta zasedajo Jožko Rutar (predsednik), Špela Čadež (podpredsednica), Metod Pevec, Mitja Novljan, Maja Sever, Nikola Sekulović in Andrej Štritof.

Lahko bi še naštevali naloge in uspehe, ki smo jih lani opravili oz. jih dosegli, vendar bi bil ta prispevek predolg. Izbrali smo le najbolj ključne. Zato vas lepo vabimo, da prelistate AIPA tiskovino Megafon – ki je nadomestil dosedanji Bilten. Prejeli ste ga po pošti, ogledate pa si ga lahko tudi na spletni strani.

Pa uspešen skok v novo leto!

AIPA

[ {image : "/media/uploads/animation/1oIrrLJYgJSckX.jpg", title : "Zastoj;Režija: Vinko Moderndörfer;Forum Ljubljana (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/aF3ZJBnTLCEq5XH.jpg", title : "Septembrska klasa;Režija: Igor Šterk;A.A.C. Productions (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/k1adCnn3PHaO.jpg", title : "Jaz sem Frenk;Režija: Metod Pevec;Vertigo (2018)" }, {image : "/media/uploads/animation/5nNIF95NJEvL.jpg", title : "Ne pozabi dihati;Režija: Martin Turk;Bela film (2019)" }, {image : "/media/uploads/animation/srBBcMxyri.jpg", title : "Žica;Režija: Tiha Gudac;OFF World/URGH! (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/HW2NqBQGAZfRi.jpg", title : "Odpuščanje;Režija: Marija Zidar;Vertigo (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/8RlFNuWJflATX.jpg", title : "LGBT_SLO_1984;Režija: Boris Petkovič;Zavod Kineki (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/kKPlQ2lSPX.jpg", title : "Vesolje med nami;Režija: Rahela Jagrič Pirc;Arsmedia (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/Dkl6TTjNIMYJb.jpg", title : "Iskre v času;Režija: Jurij Gruden;Senca Studio (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/s22spefONAhEjuW.jpg", title : "Kapa;Režija: Slobodan Maksimović;Senca Studio (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/uxJrm9pWck.jpg", title : "Verschwinden / Izginjanje;Režija: Andrina Mračnikar;Vertigo (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/7RMyTbu7gjT.jpg", title : "Beli bojevnik v črni obleki;Režija: Maja Weiss;Bela film (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/CDIYMZmwKn.jpg", title : "Orkester;Režija: Matevž Luzar;Gustav Film (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/RSlwCIYpgC.jpg", title : "Jezdeca;Režija: Dominik Mencej;Staragara (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/qW_vixhBTuLKJ.jpg", title : "Nekoč so bili ljudje (2021);Režija: Goran Vojnović;Arsmedia (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/MLr5935I2Cwh.jpg", title : "Prasica, slabšaln izraz za žensko;Režija: Tijana Zinajić;December (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/IcCMwWabbDDF9.jpg", title : "A ti mene vidiš?;Režija: Jan Cvitkovič;Zavod Solsticij (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/z_QO4GQn5F.jpg", title : "Legenda o zlatorogu;Režija: Lea Vučko;Octopics (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/xpqzvvLR9Oku.jpg", title : "Zgodovina ljubezni;Režija: Sonja Prosenc;Monoo (2018)" }, {image : "/media/uploads/animation/D6Da8_YOtQmFP.jpg", title : "Inventura;Režija: Darko Sinko;December (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/72nTb3FJr3G7C.jpg", title : "Polsestra;Režija: Damjan Kozole;Vertigo (2019)" }, {image : "/media/uploads/animation/2byxsgm50sn5oV0.jpg", title : "Tako se je končalo poletje;Režija: Matjaž Ivanišin;Staragara (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/2HMTZwXpJHqd.jpg", title : "Spacapufi;Režija: Jaka Ivanc;Strup produkcija (2021)" }, ]