AIPA deli svoje izkušnje in znanje s kosovsko kolektivno organizacijo VAPIK

Datum objave: 12.08.2024

Direktor AIPA Gregor Štibernik je skupaj z vodjo pravne službe in svojim namestnikom Urošem Rožičem ter vodjo strokovnih služb Petrom Kepom obiskal kosovsko kolektivno organizacijo avdiovizualnih ustvarjalcev VAPIK. Kot je povedal Štibernik, je bilo srečanje izjemno produktivno, saj so v razgovorih govorili tako o pospeševanju delovanja VAPIK kot tudi opolnomočenju drugih kolektivnih organizacij v regiji.

Cilj je vzpostavitev dobro delujočega okvira za zaščito avdiovizualnih ustvarjalcev v regiji

"Na AIPA smo v letih delovanja pridobili izjemno znanje in izkušnje tako v Sloveniji kot tujini, zato lahko te posredujemo naprej. Naša želja je, da se v regiji jugovzhodne Evrope vzpostavi trden in dobro delujoč okvir za zaščito pravic avdiovizualnih ustvarjalcev in imetnikov pravic,” je poudaril Štibernik.

"Prav zato AIPA ostaja močan in zanesljiv partner za vse organizacije, ki se posvečajo temu vitalnemu poslanstvu," je ocenil Rožič. “Skupaj utiramo pot pravičnejšemu in bolj podpornemu okolju za avdiovizualne ustvarjalce ter zagotavljamo, da so njihove pravice zaščitene in spoštovane,” je dejal.

Kep pa je izpostavil pomen dvostranskega sodelovanja med AIPA in VAPIK na področju novih tehnologij, npr. tudi umetne inteligence: "Veselimo se nadaljnjega sodelovanja in pozitivnega vpliva, ki ga bodo imela ta prizadevanja na avdiovizualno skupnost."

VAPIK želi razširiti obseg delovanja

Kolektivna organizacija VAPIK, ki zastopa avdiovizualne avtorje, producente in igralce, je bila ustanovljena leta 2012. Organizacija deluje kot sistem "one- stop-shop” za kosovske avdiovizualne ustvarjalce in pokriva celoten spekter avdiovizualnih del. Trenutno VAPIK zbira nadomestila iz naslova retransmisije, organizacija pa želi razširiti svoj obseg delovanja, za kar se je obrnila po pomoč na AIPA.

Direktor VAPIK: AIPA je naš zgled in zanesljiv partner

Kot je na srečanju dejal predsednik upravnega odbora in direktor VAPIK Blerim Gjoci, so sodelovanja z AIPA zelo veseli. "Sodelovanje s partnerjem, ki nam je že dolgo za zgled, nam bo pomagalo k razvoju tega sektorja na Kosovu. Želimo postaviti ustrezen in moderen sistem, kot ga imajo v Sloveniji in nekaterih drugih državah EU, zato smo se odločili obrniti na AIPA, ki na regijski in globalni ravni velja za zanesljivega partnerja z bogatimi izkušnjami in znanji. Zato se iskreno zahvaljujem predstavnikom AIPA, da nam želijo pomagati pri tako pomembnem projektu. Verjamemo, da bo naše partnerstvo omogočilo, da se na Kosovu vzpostavi trden in pravičen sistem, ki bo zaščitil pravice ustvarjalcev ter hkrati spodbujal kulturno in kreativno industrijo ne le na Kosovu, ampak tudi v regiji," je dejal.

AIPA si z globalno vpetostjo nabira dragocene izkušnje

AIPA združuje različne kategorije imetnikov pravic, zato kot taka sodeluje s kolektivnimi organizacijami z različnih področij v Evropi in drugod po svetu. Pogodbe o sodelovanju ima sklenjene s praktično vsemi sestrskimi organizacijami v Evropi, sodeluje pa tudi s številnimi kolektivnimi organizacijami po svetu. Prav tako je AIPA polnopravna članica vseh pomembnih krovnih združenj, njeni predstavniki pa sedijo tudi v njihovih nadzornih in upravnih odborih.

Gre za Združenje avdiovizualnih avtorjev (SAA), Svetovno združenje za zaščito pravic izvajalcev (SCAPR), Združenje evropskih organizacij izvajalcev (AEPO-ARTIS), Združenje evropskih filmskih režiserjev (FERA), Svetovno združenje avtorjev in skladateljev (CISAC), AGICOA Alliance in Mednarodne konfederacije avdiovizualnih avtorjev (AVACI).

Prav ta mednarodna vpetost in uspešno delovanje v Sloveniji je AIPA prineslo številne izkušnje in ugled v svetu, ki jih slovenska kolektivna organizacija avdioviuzalnih ustvarjalcev z veseljem deli s partnerji.

Foto: Arhiv AIPA
[ {image : "/media/uploads/animation/2HMTZwXpJHqd.jpg", title : "Spacapufi;Režija: Jaka Ivanc;Strup produkcija (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/HW2NqBQGAZfRi.jpg", title : "Odpuščanje;Režija: Marija Zidar;Vertigo (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/kKPlQ2lSPX.jpg", title : "Vesolje med nami;Režija: Rahela Jagrič Pirc;Arsmedia (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/s22spefONAhEjuW.jpg", title : "Kapa;Režija: Slobodan Maksimović;Senca Studio (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/z_QO4GQn5F.jpg", title : "Legenda o zlatorogu;Režija: Lea Vučko;Octopics (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/MLr5935I2Cwh.jpg", title : "Prasica, slabšaln izraz za žensko;Režija: Tijana Zinajić;December (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/8RlFNuWJflATX.jpg", title : "LGBT_SLO_1984;Režija: Boris Petkovič;Zavod Kineki (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/xpqzvvLR9Oku.jpg", title : "Zgodovina ljubezni;Režija: Sonja Prosenc;Monoo (2018)" }, {image : "/media/uploads/animation/1oIrrLJYgJSckX.jpg", title : "Zastoj;Režija: Vinko Moderndörfer;Forum Ljubljana (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/CDIYMZmwKn.jpg", title : "Orkester;Režija: Matevž Luzar;Gustav Film (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/D6Da8_YOtQmFP.jpg", title : "Inventura;Režija: Darko Sinko;December (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/srBBcMxyri.jpg", title : "Žica;Režija: Tiha Gudac;OFF World/URGH! (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/aF3ZJBnTLCEq5XH.jpg", title : "Septembrska klasa;Režija: Igor Šterk;A.A.C. Productions (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/Dkl6TTjNIMYJb.jpg", title : "Iskre v času;Režija: Jurij Gruden;Senca Studio (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/IcCMwWabbDDF9.jpg", title : "A ti mene vidiš?;Režija: Jan Cvitkovič;Zavod Solsticij (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/RSlwCIYpgC.jpg", title : "Jezdeca;Režija: Dominik Mencej;Staragara (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/5nNIF95NJEvL.jpg", title : "Ne pozabi dihati;Režija: Martin Turk;Bela film (2019)" }, {image : "/media/uploads/animation/k1adCnn3PHaO.jpg", title : "Jaz sem Frenk;Režija: Metod Pevec;Vertigo (2018)" }, {image : "/media/uploads/animation/72nTb3FJr3G7C.jpg", title : "Polsestra;Režija: Damjan Kozole;Vertigo (2019)" }, {image : "/media/uploads/animation/2byxsgm50sn5oV0.jpg", title : "Tako se je končalo poletje;Režija: Matjaž Ivanišin;Staragara (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/qW_vixhBTuLKJ.jpg", title : "Nekoč so bili ljudje (2021);Režija: Goran Vojnović;Arsmedia (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/7RMyTbu7gjT.jpg", title : "Beli bojevnik v črni obleki;Režija: Maja Weiss;Bela film (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/uxJrm9pWck.jpg", title : "Verschwinden / Izginjanje;Režija: Andrina Mračnikar;Vertigo (2022)" }, ]