Nizozemsko-švicarsko-slovenski film Alfa nagrajenec Beneškega filmskega festivala

Datum objave: 09.09.2024

Nizozemsko-švicarsko-slovenski koprodukcijski film Alfa je na 81. beneškem filmskem festivalu osvojil nagrado Europa Cinema Label 2024. Nagrado podeljuje vseevropsko združenje Europa Cinemas, ki pod svojim okriljem združuje več kot 3000 umetniških kinematografov po celi Evropi. Kot je ob utemeljitvi nagrade sporočila žirija, je film "čudovito posnet, a režiser nikoli ne dovoli, da bi se pozornost občinstva odmaknila od intenzivne fizične in čustvene interakcije med očetom in sinom, ko se soočata z bojem za preživetje".

Staragara slovenski koproducent, v filmu številni slovenski igralci

Scenarij za film je napisal Jan-Willem van Ewijk, ki je film tudi režiral. Slovenska koproducenta sta Jožko Rutar in Miha Černec iz produkcijske hiše Staragara, za scenografijo pa je poskrbel Miha Knific. V filmu igrajo Reinout Scholten van Aschat (Rein), Scholten van Aschat (Gijs), Pia Amofa (Laura), Julien Genoud (Julien), Daria Fuchs (Anna) in Kaija Lederberger, (pilotka helikopterja). Med slovenskimi igralci ima v filmu osrednjo vlogo Pia Nikolič v vlogi Priske, ki vodi gorsko kočo, v stranskih vlogah pa se pojavijo Petra Prevc, David Urankar in Mark Bole.

Izvršna producentka slovenskega dela snemanja je bila Nina Robnik, projekt pa je vodila direktorica filma Sandra Ržen. Glavni producent filma je nizozemski BALDR Film, koproducenti pa so bili poleg Staregare še švicarski Lomotion, nizozemska televizija VPRO, švicarski SRF ter produkcijska hiša Blu. Film je med drugimi finančno podprl tudi Slovenski filmski center (SFC).

Film je tudi promocija Slovenije in slovenske kulture

Producenta Rutar in Černec sta ob uspehu filma sporočila, da je bila že uvrstitev filma na prestižni festival v Benetkah velik uspeh, nagrada Europa Cinemas Label pa je zgolj še dodatna potrditev, da je možno skozi shemo denarnih povračil za tuje produkcije, ki je v izhodišču namenjena komercialnim produkcijam, sodelovati kot koproducent tudi v ambicioznih avtorskih projektih iz zahodne Evrope. "Ta uspeh tudi zagotavlja kulturni in promocijski učinek za Slovenijo. Na ta način lahko kot produkcijska hiša izvajamo vizijo sodelovanja z državami, ki so na avdiovizualnem področju bolj razvite in imajo občutno višje produkcijske proračune, našim sodelavcem pa je to priložnost za dodatno usposabljanje in stik z najnovejšimi produkcijskimi pristopi," sta še zapisala.

Film o boju za preživetje v Alpah je bil v celoti posnet v Sloveniji

Glavni junak filma je Rein, ki se preseli v majhno vas v Alpah, kjer se poveže z naravo, meditira in dela kot učitelj deskanja na snegu. Njegov tihi mehurček se razpoči, ko pride na obisk njegov ekstrovertirani oče Gijs. Gijs hitro prevzame celotno pozornost na prosto smučarski turi s sinom in njegovimi prijatelji. Mlado družbo šarmira in flirta s sinovo novo punco Lauro. Ne traja dolgo, ko se Rein tega naveliča. Očeta odvleče stran od skupine in sama nadaljujeta z vzponom na goro. Tenzija med dvema moškima je očitna. Gijs se počuti neprijetno na strmem in nevarnem pobočju, toda Rein vztraja proti vrhu ter ignorira očetove prošnje, da se vrneta. Zelo kmalu narava pokaže vso svojo moč in njun boj za prevlado se spremeni v boj za preživetje. Film je bil lani med januarjem in marcem v celoti posnet v Sloveniji, prizore pa so snemali na Kaninu, Zelenici in Voglu.

Slovenska premiera bo novembra na festivalu Liffe

Film bo slovensko premiero doživel novembra na festivalu Liffe v Ljubljani, kasneje pa bo na voljo za ogled tudi v izbranih art kinematografih po Sloveniji.

AIPA čestita ekipi za nagrado

V AIPA za nagrado čestitamo celotni ekipi filma, še posebej pa slovenskim ustvarjalcem. "Tovrstni projekti so odlična promocija slovenske avdiovizualne industrije v svetu in promocija Slovenije kot filmske destinacije, poleg tega pa imajo tudi pozitiven in multiplikativen učinek na slovensko gospodarstvo,” je poudaril direktor AIPA Gregor Štibernik.

Ob tem je znova spomnil, da bi zvišanje sredstev s strani države zagotovo pripeljalo do nadaljnjega razvoja in krepitve industrije, ki je pomemben del slovenskega gospodarstva. To kaže tudi vedno znova aktualen Strateški načrt za razvoj slovenske avdiovizualne industrije do leta 2030.

[ {image : "/media/uploads/animation/IcCMwWabbDDF9.jpg", title : "A ti mene vidiš?;Režija: Jan Cvitkovič;Zavod Solsticij (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/D6Da8_YOtQmFP.jpg", title : "Inventura;Režija: Darko Sinko;December (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/5nNIF95NJEvL.jpg", title : "Ne pozabi dihati;Režija: Martin Turk;Bela film (2019)" }, {image : "/media/uploads/animation/s22spefONAhEjuW.jpg", title : "Kapa;Režija: Slobodan Maksimović;Senca Studio (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/CDIYMZmwKn.jpg", title : "Orkester;Režija: Matevž Luzar;Gustav Film (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/MLr5935I2Cwh.jpg", title : "Prasica, slabšaln izraz za žensko;Režija: Tijana Zinajić;December (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/7RMyTbu7gjT.jpg", title : "Beli bojevnik v črni obleki;Režija: Maja Weiss;Bela film (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/HW2NqBQGAZfRi.jpg", title : "Odpuščanje;Režija: Marija Zidar;Vertigo (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/qW_vixhBTuLKJ.jpg", title : "Nekoč so bili ljudje (2021);Režija: Goran Vojnović;Arsmedia (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/xpqzvvLR9Oku.jpg", title : "Zgodovina ljubezni;Režija: Sonja Prosenc;Monoo (2018)" }, {image : "/media/uploads/animation/srBBcMxyri.jpg", title : "Žica;Režija: Tiha Gudac;OFF World/URGH! (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/2HMTZwXpJHqd.jpg", title : "Spacapufi;Režija: Jaka Ivanc;Strup produkcija (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/kKPlQ2lSPX.jpg", title : "Vesolje med nami;Režija: Rahela Jagrič Pirc;Arsmedia (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/2byxsgm50sn5oV0.jpg", title : "Tako se je končalo poletje;Režija: Matjaž Ivanišin;Staragara (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/72nTb3FJr3G7C.jpg", title : "Polsestra;Režija: Damjan Kozole;Vertigo (2019)" }, {image : "/media/uploads/animation/Dkl6TTjNIMYJb.jpg", title : "Iskre v času;Režija: Jurij Gruden;Senca Studio (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/z_QO4GQn5F.jpg", title : "Legenda o zlatorogu;Režija: Lea Vučko;Octopics (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/1oIrrLJYgJSckX.jpg", title : "Zastoj;Režija: Vinko Moderndörfer;Forum Ljubljana (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/uxJrm9pWck.jpg", title : "Verschwinden / Izginjanje;Režija: Andrina Mračnikar;Vertigo (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/RSlwCIYpgC.jpg", title : "Jezdeca;Režija: Dominik Mencej;Staragara (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/aF3ZJBnTLCEq5XH.jpg", title : "Septembrska klasa;Režija: Igor Šterk;A.A.C. Productions (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/k1adCnn3PHaO.jpg", title : "Jaz sem Frenk;Režija: Metod Pevec;Vertigo (2018)" }, {image : "/media/uploads/animation/8RlFNuWJflATX.jpg", title : "LGBT_SLO_1984;Režija: Boris Petkovič;Zavod Kineki (2022)" }, ]