Slovenski otroški film prvič v programu legendarnega švicarskega festivala v Locarnu

Datum objave: 22.07.2024

V uradni program Locarno Kids Screenings letošnjega mednarodnega filmskega festivala v Locarnu se je uvrstil otroški film Igrišča ne damo!, režiserja Klemna Dvornika, z mednarodnim naslovom Block 5. Film bo na sporedu 11. avgusta in se bo zapisal kot prvi slovenski film prikazan v programu, ki ga je legendarni švicarski festival namenil občinstvu najmlajših gledalcev.

Filmski festival v Locarnu bo potekal od 7. do 17. avgusta, uradni program Locarno Kids Screenings, ki bo prikazal novi slovenski otroški film, pa poteka od leta 2017. Z izjemnim dosežkom in priznanjem za slovensko filmsko industrijo je več kot zadovoljen tudi režiser filma Klemen Dvornik, sicer član nadzornega odbora AIPA: »Izjemno sem hvaležen in počaščen, da sem imel priložnost soustvariti  ta film in uvrstitev na Locarno Kids Screenings mi pomeni izjemno veliko, saj je eden izmed glavnih kriterijev pri izboru poglabljanje otrokovega razumevanja sebe in sveta. Iz lastne izkušnje vem, da lahko filmi  globoko nagovarjajo in premikajo notranje svetove, kar je neprecenljivo, še posebej za otroke

Mednarodna koprodukcija

Film Igrišča ne damo! je slovensko-češko-hrvaško-srbsko koprodukcija, ki so jo finančno podprli Slovenski filmski center, RTV Slovenija, Češki filmski sklad, Hrvaški avdiovizualni center, Ministrstvo za kulturo Republike Srbije in Filmski center Srbije. Film je prejel tudi podporo programa evropske komisije Media za razvoj in podporo Eurimages za produkcijo. Glavni producent filma je produkcijska hiša A Atalanta, zanj Branislav Srdić, in tudi producenti so bili ob napovedani svetovni premier več kot ponosni: »Uvrstitev na tako pomemben festival nam odpira nove poti do občinstva in s tem naš glas postaja močnejši, z njim pa tudi naše sporočilo, da vsak lahko spremeni svoj svet na bolje in s tem spremeni na bolje ves svet.« Koproducenti filma so še December (Vlado Bulajić in Lija Pogačnik), češki BFILM.cz (Jakub Rálek in Peter Badač), hrvaški Antitalent (Katarina Prpić in Danijel Pek) in srbski Living Pictures (Dimče Stojanovski in Stefan Orlandić Stojanovski).

O filmu

Igrišča ne damo! je akcijska pustolovščina o skupini dvanajstletnikov, ki se zoperstavijo odraslim in rešijo svoje igrišče pred uničenjem. Alma se z očetom preseli v novo sosesko, ki pa je skejtersko gnezdo sošolke Lune. Ne le, da se Alma in Luna ne razumeta najbolje – sploh se ne razumeta! Ko Alma izve, da bo očetovo podjetje porušilo igrišče pred blokom, ji v borbi za kisik in drevesa ne preostane nič drugega, kot da združi moči s svojo najhujšo nasprotnico in njeno družino. Ekipa ima teden dni časa, da reši igrišče.

V filmu igrajo: Kaja Zabret v vlogi Alme, Kaja Šuštar v vlogi Lune, ter Youri Friderich, Niko Lemark, David Trontelj in drugi. Poleg slovenskih igralcev Marka Mandića in Gregorja Zorca v večjih vlogah nastopata tudi hrvaška igralca Ivana Roščić in Enis Bešlagić ter srbski igralec Tihomir Stanić.

Scenarij za film je napisala Dora Šustić, direktor fotografije je David Hofmann. Pri filmu so sodelovali še: scenograf Miha Knific, oblikovalka maske Mojca Gorogranc Petrushevska, kostumografka Katarina Šavs, oblikovalec zvoka Lukáš Ujčík, glasbo je napisal Davor Herceg, film je montirala Ivana Fumić.

Vsem ustvarjalcem filma v AIPA iskreno čestitamo in se veselimo skorajšnje svetovne premiere!

Podrobnosti o filmu najdete tukaj, napovednik pa tukaj.

Vir: Slovenski filmski center in igriscanedamo.si

[ {image : "/media/uploads/animation/Dkl6TTjNIMYJb.jpg", title : "Iskre v času;Režija: Jurij Gruden;Senca Studio (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/aF3ZJBnTLCEq5XH.jpg", title : "Septembrska klasa;Režija: Igor Šterk;A.A.C. Productions (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/s22spefONAhEjuW.jpg", title : "Kapa;Režija: Slobodan Maksimović;Senca Studio (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/MLr5935I2Cwh.jpg", title : "Prasica, slabšaln izraz za žensko;Režija: Tijana Zinajić;December (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/z_QO4GQn5F.jpg", title : "Legenda o zlatorogu;Režija: Lea Vučko;Octopics (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/1oIrrLJYgJSckX.jpg", title : "Zastoj;Režija: Vinko Moderndörfer;Forum Ljubljana (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/2byxsgm50sn5oV0.jpg", title : "Tako se je končalo poletje;Režija: Matjaž Ivanišin;Staragara (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/qW_vixhBTuLKJ.jpg", title : "Nekoč so bili ljudje (2021);Režija: Goran Vojnović;Arsmedia (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/D6Da8_YOtQmFP.jpg", title : "Inventura;Režija: Darko Sinko;December (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/CDIYMZmwKn.jpg", title : "Orkester;Režija: Matevž Luzar;Gustav Film (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/k1adCnn3PHaO.jpg", title : "Jaz sem Frenk;Režija: Metod Pevec;Vertigo (2018)" }, {image : "/media/uploads/animation/8RlFNuWJflATX.jpg", title : "LGBT_SLO_1984;Režija: Boris Petkovič;Zavod Kineki (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/7RMyTbu7gjT.jpg", title : "Beli bojevnik v črni obleki;Režija: Maja Weiss;Bela film (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/xpqzvvLR9Oku.jpg", title : "Zgodovina ljubezni;Režija: Sonja Prosenc;Monoo (2018)" }, {image : "/media/uploads/animation/RSlwCIYpgC.jpg", title : "Jezdeca;Režija: Dominik Mencej;Staragara (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/HW2NqBQGAZfRi.jpg", title : "Odpuščanje;Režija: Marija Zidar;Vertigo (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/72nTb3FJr3G7C.jpg", title : "Polsestra;Režija: Damjan Kozole;Vertigo (2019)" }, {image : "/media/uploads/animation/IcCMwWabbDDF9.jpg", title : "A ti mene vidiš?;Režija: Jan Cvitkovič;Zavod Solsticij (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/srBBcMxyri.jpg", title : "Žica;Režija: Tiha Gudac;OFF World/URGH! (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/kKPlQ2lSPX.jpg", title : "Vesolje med nami;Režija: Rahela Jagrič Pirc;Arsmedia (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/uxJrm9pWck.jpg", title : "Verschwinden / Izginjanje;Režija: Andrina Mračnikar;Vertigo (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/2HMTZwXpJHqd.jpg", title : "Spacapufi;Režija: Jaka Ivanc;Strup produkcija (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/5nNIF95NJEvL.jpg", title : "Ne pozabi dihati;Režija: Martin Turk;Bela film (2019)" }, ]