Nekaj novic iz ustvarjalnega sveta (avgust II.)

Datum objave: 24.08.2023

INDUSTRIJA

Industrija že čuti posledice stavke igralcev in scenaristov

Advanced Television: Stavka igralcev in scenaristov v ZDA že močno vpliva na obseg oglaševalske porabe. Junija se je poraba znova znižala in je dosegla tretji najnižji obseg v zadnjih sedmih letih ter najnižji po pandemiji covid-19, ugotavljajo v analitskem podjetju Guideline. Podobno kot med pandemijo, ko se je ustavila produkcija, industrija zaradi stavke beleži t.i. valovit učinek. Gre za to, da bo sčasoma na voljo manj vsebin, ki jih lahko mediji posredujejo občinstvu, zato bodo oglaševalci manj oglaševali. Medijska podjetja bodo s tem imela na voljo manj kapitala za novo produkcijo, kar lahko povzroči negativen krog za daljše časovno obdobje. Več o tem na tej povezavi.

Hollywood Reporter: Scenaristi v ZDA stavkajo že več kot 100 dni, dogovora s studii pa še ni na obzorju. Odhajajoči predsednik Ameriškega združenja scenaristov na vzhodni obali Michael Winship pravi, da je tokratna stavka nekoliko drugačna od stavke, ki je potekala med novembrom 2007 in februarjem 2008. »Studii so zdaj bolj "trmasti", zato bo stavka trajala nekoliko dlje,« je ocenil. Več o tem na tej povezavi.  

Hollywood Reporter: Neprofitna organizacija The Hollywood Professional Association (HPA), ki združuje različna združenja s področja postrodukcije, je zaradi stavke igralcev in scenaristov v odprtem pismu izrazila zaskrbljenost za obstoj verige medijskih vsebin. V pismu med drugim pozivajo vse vpletene strani, da najdejo rešitve za težave, ki so privedle do stavke in s tem povzročile ustavitev dela v Hollywoodu. HPA poudarja, da se že kažejo negativni učinki stavke, zlasti na področjih kot so postprodukcija, vizualni efekti in podpora pri produkciji. Organizacija je tudi opozorila na naraščajočo ekonomsko škodo za podjetja v oskrbni verigi in njihove zaposlene. Številna podjetja so namreč že začela zmanjšati obseg aktivnosti, zato so primorana odpuščati ljudi, kar pomeni, da številni strokovnjaki že zapuščajo industrijo. Več o tem na tej povezavi.

Umetna inteligenca prinaša razvoj, a tudi skrbi o avtorskih pravicah

Financial Times: Google in Universal Music naj bi se pogovarjala o licenciranju glasov in melodij izvajalcev za pesmi, ki jih ustvarja umetna inteligenca, je poročal Financial Times. Ta se sklicuje na vire, ki so seznanjeni s to zadevo. Podjetji naj bi po poročanju skušali vzpostaviti partnerstvo med glasbeno industrijo in velikimi tehnološkimi podjetji, da bi obvladovali pojavljanje umetno ustvarjenih globokih ponaredkov (deep fakes) z uporabo umetne inteligence. Več o tem na tej povezavi.

Hollywood Reporter: Vzpon generativne umetne inteligence je priložnost za vse, prinaša pa tudi številne skrbi. »Wall Street Journal (WSJ) na tem področju ni nobena izjema,« je dejal izvršni direktor omenjenega medija Robert Thomson. Kot je dejal, je vodstvo WSJ v stikih s tehnološkimi podjetji, ki upravljajo z umetno inteligenco. Pogovarjajo pa se predvsem o določanju vrednosti vsebin in o varovanju intelektualne lastnine nasploh. Več o tem na tej povezavi.

Gledanost pretočnih platform raste

Advanced Television: Pretočne (streaming) platforme so v prvem letošnjem polletju beležile povečano dnevno angažiranost uporabnikov. Prvič po letu 2021 se je število minut video vsebin na zahtevo, ki jih potrošniki dnevno gledajo na teh platformah, povečalo na globalni ravni, in sicer za štiri odstotke, ugotavlja analitsko podjetje NPAQ. Gre za obraten trend, ki smo mu bili priča leta 2021, ko se je gledanost po postopnem odpravljanju omejitev zaradi pandemije covid-19 zniževala. Več o tem na tej povezavi.

Viaplay medtem zmanjšuje produkcijo

Nordisk Film & TV Fond: Skupina Viaplay, ki je ena največjih naročnic filmov in serij v Skandinaviji, je v začetku julija sporočila, da bo močno zmanjšala obseg naročil v nordijskih državah. Produkcijo naj bi na letni ravni znižali s 50 na 10 naslovov, zato bodo za četrtino znižali tudi število zaposlenih. Skandinavska producentska podjetja in javne ustanove obžalujejo odločitev skupine Viaplay. Ta se že nekaj časa otepa slabih poslovnih rezultatov, zato se je vodstvo podjetja odločilo za zniževanje stroškov. Več o tem na tej povezavi.

Euroactiv: Komentar z naslovom Ali Evropa tone v tehnološko nepomembnost? Več o tem na tej povezavi.

PRAVNE TEME

Kluwer Copyright Blog: Komentar o različnih pristopih pri urejanju področja generativne umetne inteligence po svetu. EU naj bi do konca leta sprejela akt o umetni inteligenci, v Veliki Britaniji trenutno poteka razprava o oblikovanju načel, ki bodo podlaga za kasnejšo zakonodajo, v ZDA pa poteka razprava med raziskovalno in razvojno panogo. Kljub temu pa sta bili v ZDA že vloženi dve tožbi zoper podjetje OpenAI, ki upravlja ChatGPT. Prva podjetju očita domnevno kršitev s področja uporabe podatkov, druga pa temelji na domnevnih kršitvah avtorskih pravic. Več o tem na tej povezavi.  

NAPOVED DOGODKOV

IFRRO: Mednarodno združenje za uveljavljenje avtorskih pravic (IFRRO) pripravlja 20. septembra ob 10. uri spletni seminar na temo Kolektivno upravljanje tekstovnih in slikovnih del. Seminar bo vodila Tarja Koskinen Olsson, ki je za Svetovno organizacijo za intelektualno lastnino (WIPO) pripravila študijo na to temo. Več o tem na tej povezavi.

ERA: Akademija za evropsko pravo (ERA) 16. in 17. novembra v nemškem Trieru pripravlja letno konferenco o avtorskih pravicah, na kateri bodo udeleženci iz vseh držav EU pregledali trenutne pobude na ravni EU in sodno prakso na področju avtorskega prava. Konferenco bo možno spremljati tudi prek spleta. Več o tem na tej povezavi.

[ {image : "/media/uploads/animation/2HMTZwXpJHqd.jpg", title : "Spacapufi;Režija: Jaka Ivanc;Strup produkcija (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/2byxsgm50sn5oV0.jpg", title : "Tako se je končalo poletje;Režija: Matjaž Ivanišin;Staragara (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/HW2NqBQGAZfRi.jpg", title : "Odpuščanje;Režija: Marija Zidar;Vertigo (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/D6Da8_YOtQmFP.jpg", title : "Inventura;Režija: Darko Sinko;December (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/aF3ZJBnTLCEq5XH.jpg", title : "Septembrska klasa;Režija: Igor Šterk;A.A.C. Productions (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/7RMyTbu7gjT.jpg", title : "Beli bojevnik v črni obleki;Režija: Maja Weiss;Bela film (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/CDIYMZmwKn.jpg", title : "Orkester;Režija: Matevž Luzar;Gustav Film (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/72nTb3FJr3G7C.jpg", title : "Polsestra;Režija: Damjan Kozole;Vertigo (2019)" }, {image : "/media/uploads/animation/5nNIF95NJEvL.jpg", title : "Ne pozabi dihati;Režija: Martin Turk;Bela film (2019)" }, {image : "/media/uploads/animation/srBBcMxyri.jpg", title : "Žica;Režija: Tiha Gudac;OFF World/URGH! (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/xpqzvvLR9Oku.jpg", title : "Zgodovina ljubezni;Režija: Sonja Prosenc;Monoo (2018)" }, {image : "/media/uploads/animation/IcCMwWabbDDF9.jpg", title : "A ti mene vidiš?;Režija: Jan Cvitkovič;Zavod Solsticij (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/Dkl6TTjNIMYJb.jpg", title : "Iskre v času;Režija: Jurij Gruden;Senca Studio (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/uxJrm9pWck.jpg", title : "Verschwinden / Izginjanje;Režija: Andrina Mračnikar;Vertigo (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/s22spefONAhEjuW.jpg", title : "Kapa;Režija: Slobodan Maksimović;Senca Studio (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/qW_vixhBTuLKJ.jpg", title : "Nekoč so bili ljudje (2021);Režija: Goran Vojnović;Arsmedia (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/kKPlQ2lSPX.jpg", title : "Vesolje med nami;Režija: Rahela Jagrič Pirc;Arsmedia (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/RSlwCIYpgC.jpg", title : "Jezdeca;Režija: Dominik Mencej;Staragara (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/MLr5935I2Cwh.jpg", title : "Prasica, slabšaln izraz za žensko;Režija: Tijana Zinajić;December (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/k1adCnn3PHaO.jpg", title : "Jaz sem Frenk;Režija: Metod Pevec;Vertigo (2018)" }, {image : "/media/uploads/animation/1oIrrLJYgJSckX.jpg", title : "Zastoj;Režija: Vinko Moderndörfer;Forum Ljubljana (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/z_QO4GQn5F.jpg", title : "Legenda o zlatorogu;Režija: Lea Vučko;Octopics (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/8RlFNuWJflATX.jpg", title : "LGBT_SLO_1984;Režija: Boris Petkovič;Zavod Kineki (2022)" }, ]